Productnieuws

Eenvoudig besparen op je energierekening?

Dat kan! Veel mensen en bedrijven beseffen niet dat hun bestaande installatie misschien teveel energie verbruikt. Dit is een gevolg van lucht en vuil in het systeemwater van de installatie. Lees hier hoe je zonder een grote investering eenvoudig tot 13% aan energie kunt besparen.

In water zit altijd lucht. Afhankelijk van druk en temperatuur kan water meer of minder lucht bevatten. In een verwarmingsketel wordt het water opgewarmd, waarbij lucht vrijkomt in de vorm van microbellen. Lucht in een installatie leidt tot allerlei vervelende verschijnselen. Het zorgt bijvoorbeeld voor ruisende en klaterende geluiden in leidingen en radiatoren. Lucht is ook vaak de reden waarom een radiator niet helemaal opwarmt, of helemaal niet warm wordt. De combinatie lucht, water en staal kan zorgen voor corrosie.

De grootste vervuiler in verwarmingssystemen is magnetiet. Dit bestaat uit hele kleine ijzerdeeltjes die vrijkomen door corrosie. Deze deeltjes geven het water niet alleen een zwarte kleur, maar kunnen zich ook ophopen in verschillende onderdelen van de verwarming. Dit hindert een optimale werking van de verwarming en zorgt voor een lagere efficiëntie.

De huidige circulatiepompen zijn continu magnetisch en trekken magnetiet aan. Uit het oogpunt van duurzaamheid worden al jarenlang hoog rendement ketels geïnstalleerd, die het meeste rendement leveren bij een laag vermogen en lage temperaturen. Omdat vuil zich echter makkelijker ophoopt bij lagere temperaturen en een minder sterke waterstroming, gaat een deel van de rendementsverbetering die nieuwe generatie ketels bieden na verloop van tijd verloren. Met onze automatische SpiroVent RV2 luchtafscheiders en de SpiroTrap MB3 vuilafscheiders is dat rendementsverlies grotendeels te vermijden. 

De oplossingen van Spirotech

De SpiroVent RV2 luchtafscheider verwijdert deze microbellen direct na de ketel, waardoor het water verderop in de installatie geen lucht meer opneemt. Hierdoor worden radiatoren optimaal verwarmd en werkt de ketel zo zuinig mogelijk.

Met de SpiroTrap MB3 vuilafscheider wordt magnetiet snel en effectief uit het installatiewater verwijderd. Dit vermindert storingen in de installatie aanzienlijk en zorgt ervoor dat de ketel zo efficiënt mogelijk brandt.

SpiroCombi lucht- en vuilafscheiders zijn ontworpen voor het gelijktijdig verwijderen van lucht en vuil uit systeemwater. De SpiroCombi is het meest geschikt voor (hybride) warmtepomp installaties waar het verschil in temperatuur tussen aanvoer en retour water lager is.

Bekijk het assortiment