Productnieuws

Klaar voor de toekomst met een warmtepomp op natuurlijk koudemiddel

Vorig jaar bereikten Europese beleidsmakers een overeenkomst over aangescherpte regels voor het gebruik van f-gassen. Deze moeten sneller worden uitgefaseerd en in 2050 op nul zitten. Dat betekent een versnelling van de transitie naar natuurlijke koudemiddelen zoals R290, oftewel propaan.

Jarenlang was R410A dé standaard als koudemiddel in warmtepompen, dat werd geleidelijk vervangen door R32 en nu door het natuurlijke R290. Ter vergelijking, het f-gas R410A heeft een aardopwarmingsvermogen (GWP) van 2.088 terwijl het natuurlijk koudemiddel R290 gelijk is aan 3. Dat betekent dat het schadelijke opwarmende effect van R410A vele malen groter is dan bij R290, wat bijna nihil is.

75 °C bij -10 °C

De nieuwste lucht-water warmtepompen van Panasonic, de Aquarea L-serie en de recent gelanceerde Aquarea M-serie, maken gebruik van het natuurlijke koudemiddel R290. Deze volledig elektrische lucht-water warmtepompseries zijn ontworpen om de eigenschappen van het R290-koudemiddel te maximaliseren. Dat maakt een cv-aanvoertemperatuur tot 75 °C mogelijk, zelfs met een buitentemperatuur van -10 °C.

Ideaal voor renovatie

Radiatoren hebben een hoge temperatuur nodig voor een optimale werking. Daardoor is een warmtepomp uit de Aquarea L- en M-serie een ideale vervanger van de cv-ketel. Het systeem kan namelijk gebruik maken van de bestaande leidingen en radiatoren in de woning. Dat maakt deze warmtepomp zeer geschikt voor renovatieprojecten. Verduurzamen is zo ook zonder ingrijpende aanpassingen of verbouwing mogelijk.

Veilig en energie efficiënt

Doordat de Panasonic Aquarea warmtepompen volledig elektrisch zijn, kan de woning meteen van het gas af. Het systeem voldoet aan allerlei veiligheidsmaatregelen. Zo moeten de producten waterzijdig aangesloten worden, waardoor het koudemiddel buiten het huis blijft. De warmtepompen zijn bovendien zeer energie efficiënt en hebben een A +++ energielabel. Daardoor komen ze in aanmerking voor een subsidie. Zo ben je klaar voor de toekomst.

Bekijk het assortiment