Op een woning valt genoeg zonne-energie om de woningen te verwarmen en van warm tapwater te voorzien. In Nederland gebruikt een gemiddeld huishouden 18.000 kWh/jaar aan energie, wat betekent dat als elke woning op 18m2 zonne-energie zou opwekken, er voldoende  zonne-energie wordt opgewekt om in de totale energiebehoefte te voorzien.

Een zonne-energiesysteem kan een belangrijke bijdrage leveren aan het verminderen van het energieverbruik benodigd voor warmtapwater, maar ook voor ruimteverwarming. In de winter is er veel minder zonne-energie beschikbaar in vergelijking met de zomer. Daarom zal zonne-energie altijd in combinatie met een andere energiebron gebruikt worden.

Zonne-boiler
Eén van de manieren om deze energie te oogsten is met behulp van een zonne-boiler. Welk type zonneboiler voor een specifieke situatie het meest geschikt is, hangt af van het warm-waterverbruik, hergebruik van de bestaande installatie en de beschikbare ruimte voor de boiler. Zo is er de keuze uit een terugloopsysteem, thermosifonsysteem of verdringingsysteem.

PV-systeem
Met Photo Voltaic (PV) systemen kan zonlicht worden omgezet in elektriciteit. Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. De omvormer vormt deze elektriciteit om, zodat invoer op het openbare elektriciteitsnet mogelijk is. De geproduceerde elektriciteit wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet, wat geregistreerd wordt via een speciale productiemeter. Hiermee wordt het elektriciteitsnet als ‘accu’ gebruikt.

Het energiebedrijf vergoedt de teruggeleverde stroom aan de eindverbruiker tegen dezelfde prijs die de eindgebruiker voor elektriciteit betaalt. Dit is wettelijk verplicht.