Vlaardingen - Spoedklus

Haastige spoed is soms wél goed

Woningcorporatie WaterwegWonen uit Vlaardingen werkt hard aan verduurzaming van haar woningen. In dat kader kregen Boonstoppel Engineering en M. van Reijn Bouwtechnisch installatiebureau begin vorig jaar de opdracht om 176 nieuwe ATAG warmtepompboilers te plaatsen in een seniorencomplex. Onverwacht werd het een spoedklus. Door adequaat handelen van Rensa, kon Van Reijn snel aan de slag.
 

Als het om tijdsdruk gaat, is installateur Mike van Reijn wel iets gewend: “In dit geval moesten we écht snel actie ondernemen.” De klus kwam niet uit de lucht vallen, maar werd bespoedigd door een defecte gemeenschappelijke warmwaterleiding onder de vloer van seniorencomplex De Wouthof in Vlaardingen. “De leiding kon nagenoeg niet gerepareerd worden en heeft wel een paar weken heet water staan spuiten.”
Van Reijn werkt graag samen met Rensa en helemaal in dit bijzondere geval waarbij op zeer korte termijn 176 warmtepompboilers nodig waren. “De samenwerking is altijd goed. De omgang is persoonlijk, de manier waarop je wordt behandeld is prettig, hoe ze dingen aanpakken en afhandelen ... Dat maak je wel eens anders mee. Ook nu kon Rensa ontzettend snel schakelen.”

Beste van twee werelden

Boonstoppel Engineering uit Alblasserdam adviseerde WaterwegWonen, vanwege de goede prijs-kwaliteitverhouding, om te investeren in warmtepompboilers van ATAG, type ATAG Energion Lydos Hybrid 100. Dit apparaat met energielabel A combineert de snelheid van de elektrische boiler en de energiezuinigheid van de warmtepomp. Met een gemiddeld jaarverbruik van 652 kWh, levert deze warmtepompboiler een flinke energiebesparing op ten opzichte van een elektrische boiler met energielabel B. Bovendien heeft de eindgebruiker direct beschikking over maar liefst 118 liter warm (40 graden) tapwater.

Er was alleen een ‘maar’. Omdat project De Wouthof op een later moment van start zou gaan, waren de ATAG warmtepompboilers nog niet officieel opgenomen in het assortiment van Rensa. Desondanks liep deze grote klus geen vertraging op. Marc Greve, vestgingsdirecteur van Rensa Moordrecht, licht toe: “Omdat we wisten dat de opdracht er aan zat te komen, lag er al een partij warmtepompboilers op voorraad in de opslagruimte van ATAG. Binnen een week na het uitbrengen van de offerte, konden wij de eerste apparaten uitleveren.”

Tekst gaat verder onder de foto's

Vlotte doorstroming

Rensa stelde pakketten samen met daarin alle benodigdheden en leverde deze netjes af bij De Wouthof. Ter plekke was zeven man van Van Reijn aan het werk. Mike van Reijn: “We werkten in ploegen. De ene collega stond te prefab-en, de andere was aan het voorbereiden en weer een ander installeerde de boiler. Dat werkt heel goed en vlot.” Terwijl Van Reijn en zijn collega’s de eerste boilers plaatsten, hield Rensa korte lijnen met ATAG. Zo kwam er steeds een nieuwe partij warmtepompboilers naar Nederland.

Binnen een maand was project De Wouthof afgerond. Van Reijn is zeer te spreken over de samenwerking met Rensa en over de ATAG Energion Lydos Hybrid 100: “Dit type boiler is voorzien van de nieuwste technologie en het stroomverbruik is een stuk lager dan bij andere boilers. Dat gaan de bewoners terugzien op de energierekening. Het was voor ons even inkomen met inprogrammeren, daarna verliep alles vlekkeloos. In dit project was deze warmtepompboiler geadviseerd door Boonstoppel Engineering, maar ik heb er zelf ook al meerdere weggehangen; het is een heel prima product met een goede prijs-kwaliteitverhouding.”

‘Gouden duo’

Voor alle betrokkenen was het prettig dat de klus zo soepel verliep. Van Reijn: “We zaten in de eerste lockdown, iedereen moest thuisblijven. Een enkeling was er op tegen dat de boiler uitgerekend op dat moment vervangen moest worden. Toen ze zagen hoe we te werk gingen, coronaproof met mondkapjes, op gepaste afstand en met schermen, gingen ze toch overstag. Het kon ook niet wachten; de bewoners van het complex die net boven de gesprongen leiding woonden, zaten in een ontzettend vervelende situatie. Bij hen was het op een gegeven moment zo’n 34 graden in huis. Toen wij zo’n vijftig, zestig boilers hadden vervangen, konden we het tracé van de defecte leiding afsluiten.”
Opdrachtgever Waterweg Wonen was zelfs zo tevreden met de doortastende aanpak van ‘gouden duo’ Van Reijn en Rensa, dat het hen een tweede grote opdracht opleverde, waarbij aan de Marnixlaan in Vlaardingen 137 ATAG-boilers van hetzelfde type werden geplaatst. Ook die klus is succesvol en naar ieders tevredenheid afgerond. 

De ATAG Energion Lydos Hybrid 100 droeg voorheen de merknaam Ariston. De Energion Lydos Hybrid 100 warmtepompboiler is vanaf 1 september beschikbaar onder het merk ATAG.