Zo wordt gekeken naar de GTIN-code in de tekening zelf, maar worden ook afmetingen, fabrikanten en types vergeleken. Daarvoor wordt onder meer gekeken in de database van de Rensa webshop, waar de gegevens van meer dan 260.000 artikelen beschikbaar zijn. Als een artikel daar niet herkend is, worden ook databases van fabrikanten en datadistributeur 2BA doorzocht.
,,De Add-in maakt vervolgens van alle herkende artikelen een materiaallijst met artikelcodes (GTIN, GLN en artikelnummer), waarop zichtbaar is of het artikel bij Rensa te bestellen is. Ook artikelen die wel herkend, maar niet bij Rensa te bestellen zijn, worden getoond’’, aldus Jansen. De materiaallijst kan vervolgens in de Rensa webshop of het ERP-systeem van de installateur worden geladen voor calculatie, planning of om een bestelling te plaatsen. Ook kan de lijst worden geëxporteerd naar Excel.
Wanneer een object geen match opgeleverd heeft, wordt dat ook vermeld. Bovendien is direct de plek van het ‘onherkenbare’ artikel zichtbaar in de ontwerptekening, zodat de tekenaar zelf de gegevens kan aanvullen als die beschikbaar zijn.
Tijdwinst
Het grote voordeel van de add-in voor de installateur is dat er veel tijd kan worden bespaard op het maken van een betrouwbare materiaallijst op basis van het BIM-model. ,,Wij verwachten dat de grote- en middelgrote installateursbedrijven op termijn 1 a 2 fte per jaar ‘besparen’ door de tijdwinst die met het gebruik van de Rensa-software behaald wordt‘‘, zegt Jansen.