Redactioneel

10 tips voor een goed geventileerde en gekoelde woning

Oververhitting van woningen in de zomermaanden ligt op de loer. Zomers worden heter en nieuwbouwwoningen zijn beter geïsoleerd. Extra aandacht voor ventilatie en koeling is daarom hard nodig, juist buiten het stookseizoen om. 10 tips voor een goed geventileerde en gekoelde woning.

  1. Ga niet dweilen met de kraan open. Pas altijd buitenzonwering toe, bij voorkeur automatisch geregeld.
     
  2. Verhoog de conform Bouwbesluit berekende luchthoeveelheid met 10% als reserve voor filtervervuiling van de WTW-unit.
     
  3. Dimensioneer de luchtkanalen en ventielen op de Bouwbesluit berekende luchthoeveelheid x 120% bij max. 30 dB(A).
     
  4. Alle warmte die de woning niet inkomt of niet daar gegenereerd wordt, hoef je niet weg te koelen. Voorkom dat de woning onnodig verwarmd wordt. (Bijvoorbeeld dat de woning ‘s morgens verwarmd wordt, terwijl ‘s middags koelbehoefte is.)
     
  5. Gebruik altijd de mogelijkheid van zomernachtventilatie.
     
  6. Pas bij voorkeur een 2-zone systeem toe, dus een woon- en slaapzone.
     
  7. Pas eerst passieve koeling (aardkoude < kWh) toe. Ga pas over op actieve koeling als passieve koeling niet beschikbaar is (koelcompressor > kWh).
     
  8. Regel de WTW-unit bij voorkeur op het gemeten CO2 -percentage in de woonkamer en slaapkamers. Dit zorgt voor een lager energieverbruik dan handmatig met een standenschakelaar.
     
  9. Hou er rekening mee dat voor de mens 24°C de comfortgrens is. Binnentemperaturen boven de 24°C in de zomerperiode voelen oncomfortabel en verslechteren de nachtrust.
     
  10. Vergeet niet dat hoe hoger de gebouwmassa is, hoe gunstiger dit is om oververhitting tegen te gaan (denk aan het principe van een kasteel versus een tuinhuis).

Meer weten? Bekijk het gratis webinar

Kijk gratis het webinar terug waarin Rensa en Zehnder je meenemen in de technische mogelijkheden en aandachtspunten van het koelen met ventilatietechniek.

Bekijk hier het webinar