Productnieuws

Bescherming tegen bevriezing van warmtepompinstallaties met de Caleffi iSTOP®

De Caleffi vorstbeveiligingsklep beschermt de buitenleidingen van monoblock lucht/water-warmtepompen tegen vorst. Zodra de temperatuur van het water in de leidingen onder de 3 °C zakt, vloeit het water er druppelsgewijs uit via de klep. Het systeemwater blijft zo in beweging en kan dus niet bevriezen.

Mechanische beveiliging bij stroomuitval

De warmtepompleidingen die van binnen naar buiten (en omgekeerd) lopen, worden meestal tegen vorst beschermd met elektrische warmtetracing. Die functioneert niet bij stroomuitval, en dat brengt de installatie in gevaar.

Een andere optie om ijsvorming tegen te gaan is het toevoegen van glycol in het systeem. Dit brengt echter frequent en kostelijk onderhoud met zich mee, en het beïnvloedt de prestatie van het systeem: het verlaagt de werking van de warmtewisselaar, verhoogt het debiet en de drukval.

De Caleffi vorstbeveiligingsklep is een mechanisch systeem dat altijd werkt, zonder stroom. Eens de temperatuur in het leidingwater lager is dan 3 °C krimpt het thermostatisch element in de klep, zodat de afsluitklep opengaat en het water wegdruppelt uit de leidingen om bevriezing te voorkomen. Wanneer de temperatuur tot 4 °C stijgt, gaat de klep weer dicht.

Luchtsensor voor zomerse koeling

Als de warmtepomp ’s zomers koelt, kan het water in de buitenleiding ook tot onder 3°C zakken.

Om te voorkomen dat de klep bij koeling in werking zou treden wordt de iSTOP® met luchtsensor toegepast. Bij een buitenluchttemperatuur van meer dan 5°C, blokkeert de klep zodat deze niet onnodig in werking treedt.

Bekijk het assortiment