Productnieuws

Drukbehoud verhoogt de waterkwaliteit van gesloten installaties

Drukbehoud is essentieel om de systeemwaterkwaliteit in verwarmings- en koelinstallaties te beheersen en als gevolg daarvan de prestaties en levensduur te optimaliseren. Wanneer bijvoorbeeld de systeemwatertemperatuur stijgt, dan zet het water in de installatie uit en nemen de druk en belasting op de circulatiepomp, koppelingen en leidingen toe. Wordt de druk in een installatie te hoog, dan zal dit effect hebben op de levensduur van deze componenten of zelfs leiden tot lekkages. Wanneer de temperatuur daalt, dan nemen het volume en de druk op de installatie juist af. Wordt de druk te laag, dan kan dit leiden tot luchtopname (zuurstofopname), daalt de efficiëntie van de installatie en ligt corrosie op de loer…

Een juiste systeemdruk zal de systeemcomponenten optimaal laten functioneren én garandeert probleemloze, kosteneffectieve prestaties.

Hoogwaardig balgmembraan

Primair zijn gesloten expansievaten een veiligheidsvoorziening voor systemen met water als warmteoverdrachtsmedium. Secundair draagt een expansievat bij aan het verbeteren van de efficiëntie en betrouwbaarheid van een installatie door de systeemcomponenten optimaal te laten functioneren en beschermen. Een standaard expansievat bestaat uit twee kamers, die gescheiden worden door een membraan. Bij de EVN veiligheidsexpansievaten van Spirotech is dit uitgevoerd als een balg die het systeemwater volledig omsluit. Hierdoor komt het systeemwater niet in contact met de plaatstalen wand en wordt corrosie vermeden. Bovendien wordt volumeverandering bij verwarming opgevangen. Het voordrukventiel zorgt ervoor dat de voordruk in het vat, in combinatie met de onderhoudsunit, eenvoudig en goed te controleren en in te stellen is.

Spirotech biedt EVN veiligheidsexpansievaten voor gesloten systemen volgens EN 12828 en met een inhoud van 4 tot 140 liter met een maximale voordruk van 3 bar, maar het productaanbod gaat verder. Spirotech biedt een uitgebreide range expansievaten voor woningbouw en utiliteit, in alle vormen en maten.

Toonaangevend in systeemwaterkwaliteit

Spirotech is toonaangevend in het voorkomen en verwijderen van lucht en vuil in verwarmings- en koelsystemen. Het bedrijf heeft begin vorig jaar het Oostenrijkse EDER overgenomen, dat ruime expertise en oplossingen biedt in drukbehoud in HVAC-installaties. Hiermee versterkt Spirotech haar oplossingenaanbod om de systeemwaterkwaliteit te verbeteren.

Bekijk het assortiment