Redactioneel

Duurzaam bouwen, anders denken

Samen. Want alleen samen kun je grotere stappen zetten. We willen zuinig zijn op onze aarde. En de CO2-voetafdruk van de bouw, zowel bij nieuwbouw als renovatie, moet substantieel omlaag. Daarom beweegt Zehnder van lineair naar circulair. In haar denken én doen. De focus verschuift van nieuw naar ‘verlengen’ waardoor we met elkaar duurzamer kunnen bouwen.

Waarom een materiaalpaspoort?

Grondstoffen worden schaarser. Dat betekent dat, bij de aanschaf van een nieuw product, een minimale impact steeds belangrijker wordt. Een mooie en duurzame ontwikkeling in de bouw. Zehnder neemt als eerste ventilatieproducent haar verantwoordelijkheid om de milieu-impact van het meest populaire ventilatiesysteem – de productlijn ComfoAir Q/E - inzichtelijk te maken. Dit doet ze middels een Environmental Product Declaration (EPD), oftewel een materiaalpaspoort. In de praktijk betekent het dat er er tot op ‘schroef-niveau’ is uitgezocht welke impact het product heeft op de omgeving.
Met het materiaalpaspoort kunnen ontwikkelaars en bouwers de duurzaamheid van nieuwe woningen onderbouwen. Wat nodig is om te kunnen bouwen en renoveren met een positieve footprint. 

Levenscyclus van producten

Door de focus te verschuiven van nieuw naar verlengen, verlengt Zehnder onder andere de levenscyclus van haar producten. Door grondstoffen, technieken en data slimmer in te zetten. Maar ook door te werken aan producten die energie-efficiënt zijn en gemaakt zijn van duurzame en gerecyclede materialen. Voorbeeld hiervan zijn de nieuwe ComfoFan Silent en de ComfoRoof MX. Het proces loopt dus van ontwerp en productie tot en met reparatie en service. 

De vier belangrijkste pijlers

Voor het verlengen van de levenscyclus van producten zet Zehnder in op vier belangrijke pijlers:  

  • Recycling & refurbishing - Stap voor stap wordt de retourstroom van producten geoptimaliseerd.
  • Productontwerp - Al bij het ontwerp wordt rekening gehouden met circulaire ontwerpcriteria.
  • Product as a service - Door data-management, services en meer. Een totaaloplossing voor gezond wonen.  
  • Slim verbeteren – Wanneer de basis nog goed is en er soms alleen een upgrade nodig is. 

Meer over Zehnder duurzaam en circulair? En nieuwsgierig hoe Zehnder zich van lineair naar circulair beweegt?

Lees er hier alles over!