Productnieuws

Goede ventilatie houdt schimmel en vocht buiten de deur

De herfst is in volle gang en dat hebben we gemerkt ook. Oktober 2023 was de natste oktobermaand ooit gemeten in De Bilt. Dat sluit aan bij de klimaatscenario's van het KNMI waarin wordt aangegeven dat de herfst in de komende decennia 3 tot 7 procent natter wordt.

In deze maanden zitten we daarom vaker binnen en houden ramen en deuren dicht. Maar daarin schuilt ook een gevaar. Vocht blijft daardoor in huis hangen. Dat zorgt voor vochtplekken en schimmelvorming met gezondheidsklachten als gevolg. Goede ventilatie is daarom essentieel.

24/7 luchtcirculatie

Even een raam opendoen in de ochtend of na het koken heeft geen blijvend effect. De beste manier om de lucht in huis gezond te houden is door de lucht continu te verversen, dag en nacht, het hele jaar door. Door gebruik te maken van mechanische ventilatie heb je 24/7 luchtcirculatie in je woning, een ideale luchtvochtigheid en warmteterugwinning.

De nieuwe Panasonic VENT-X tegenstroomventilatie pakt ook meteen de binnenluchtkwaliteit aan. Door te zorgen voor een constante toevoer van verse lucht in huis, zorgt het voor een comfortabele en aangename omgeving. Bovendien bevindt zich binnenin het systeem een polypropyleen tegenstroomwarmtewisselaar om de energie uit de afgevoerde lucht terug te winnen en over te dragen aan de toegevoerde lucht. Dit vermindert het energieverbruik van de woning aanzienlijk, terwijl de kwaliteit van de binnenlucht behouden blijft.

Hoog rendement

Daarnaast verbruikt een goed geventileerd huis minder energie. Droge lucht warmt namelijk sneller op dan vochtige lucht. Er hoeft daarom minder hard gestookt te worden om het huis te verwarmen. Wordt er gekozen voor een lucht-water warmtepomp met de hoogste energieklasse A+++, zoals de units uit de Panasonic Aquarea L-Serie, dan is het rendement wel drie tot vier keer zo hoog als van een cv-ketel. Dat komt omdat de warmtepomp het grootste deel van de energie uit de buitenlucht haalt.

Goed ventileren is dus geen overbodige luxe. Het vermindert de kans op vocht, schimmel en gezondheidsklachten. Naast een gezond en fris binnenklimaat valt er ook nog energie mee te besparen.


Bekijk het assortiment