Leverancier van warmtepompen én advies
Een eigen R&D-afdeling, het predicaat ‘made in Germany’, uitgebreide testfaciliteiten en al ruim 20 jaar ervaring met warmtepompen maken alpha innotec tot een grote speler op de warmtepompmarkt. In Nederland levert het merk de warmtepompen en de kennis die daarbij hoort via Nathan in Zevenaar.
Erwin Janssen is hoofd productmanagement bij Nathan en weet alles van de warmtepompen van alpha innotec. “Deze warmtepompen zijn volledig geassembleerd en getest in Europa. Zo houdt alpha innotec de controle over het ontwikkelen, de kwaliteit en de controles. Deze warmtepompen behoren daardoor echt tot het topsegment.” En het gaat hard: dit jaar wordt de afzet voor het tweede achtereenvolgende jaar zo ongeveer verdubbeld.
Gloednieuw
Erwin Janssen doet zijn verhaal vanuit het nieuwe kantoor van Nathan in Zevenaar. In de blinkende showroom zijn behalve warmtepompen van alpha innotec ook diverse systemen van Uponor en Komfort te zien. Het gebouw herbergt verder de nieuwe Nathan Academy, waar zowel technische als commerciële producttrainingen worden gegeven. Omdat een pand van een warmtepompleverancier natuurlijk duurzaam verwarmd moet worden, is er betonkernactivering toegepast met bodem-warmtepompen en ventilatie met wtw. De meeste installaties zijn onzichtbaar in het beton weggewerkt, wat zorgt voor een strak resultaat.
Input uit de markt
Er wordt nauw samengewerkt tussen Nathan en alpha innotec, vertelt Janssen. Nathan verkoopt niet alleen de warmtepompen, maar denkt ook mee over nieuwe productontwikkelingen. “Zo is bijvoorbeeld de Boosterwarmtepomp ontstaan”, vertelt Janssen. “We zagen dat heet tapwater met name in appartementencomplexen lastig is. Je kunt continu heet water rondpompen, maar omdat je dit 365 dagen per jaar, 24 uur per dag moet doen, gaat dit gepaard met hoge energieverliezen. De booster zorgt er decentraal voor dat tapwater wordt opgewarmd naar een veilige boilertemperatuur.” Inmiddels is de booster al toegepast in meerdere projecten in Nederland en Duitsland.
Koudwatervrees
Nathan helpt installateurs bij het kiezen van de beste oplossing. Of dat een warmtepomp van alpha innotec is, vindt hij uiteindelijk niet zo belangrijk. “Wij helpen installateurs met de beste oplossing, wat dat ook is. Met een verkeerd advies gooi je je eigen glazen in.” Hij merkt bij installateurs nog wel koudwatervrees voor het onbekende. “Onbekend maakt onbemind. Maar het komt steeds vaker voor dat een consument getriggerd is door de berichtgeving over aardgasloos en met zijn vragen naar de installateur gaat. Weet hij de antwoorden niet, dan komen die consumenten rechtstreeks bij ons om te vragen of hun woning geschikt is voor een warmtepomp.” Janssen spreekt tegen dat consumenten zich laten weerhouden door de hogere investering die een warmtepomp met zich meebrengt. “Veel mensen willen iets doen voor het milieu en tegen de aardbevingen in Groningen. Die praten niet over de hoge investering of de terugverdientijden.”
Nieuwe aanwinst
Een nieuwe aanwinst in het portfolio van alpha innotec is de LWDV-warmtepomp. Deze lucht/water-warmtepomp is de eerste modulerende monobloc-warmtepomp op propaan en kan cv-water op hoge temperaturen leveren. Dat wil dus zeggen dat de pomp ook geschikt is voor bestaande afgiftesystemen zoals radiatoren. “De warmtepomp is bijvoorbeeld geschikt voor woningen uit de jaren 70 en 80,” zegt Janssen. “Vaak zijn deze al wel verbeterd met isolatie en dubbel glas, maar is er nooit naar de installaties gekeken. En dat terwijl de warmtevraag van zo’n woning wel gehalveerd kan zijn en het cv-water misschien geen 80 maar slechts 55 graden Celsius hoeft te zijn.” Wat opvalt aan de LWDV-warmtepomp is de relatief grote buitenunit. Dit is vooral gedaan om de geluidsproductie te minimaliseren: “Door het verdamperoppervlak groter te maken, is er plaats voor een ventilator van 60 cm doorsnede. Omdat deze kan draaien op een lagere luchtsnelheid, is er minder geluid.” Janssen wijst erop dat er in 2020 eisen komen over de geluidsproductie buiten. “Je moet hier dus als installateur over nadenken, en bij het plaatsen van de buitenunit bijvoorbeeld de weerkaatsing van geluid niet vergeten.”
Anders kijken
Of een installateur nu een LWDV-warmtepomp van alpha innotec kiest of niet, Janssen hamert er vooral op dat installateurs anders naar een woning moeten kijken. “Bij cv-ketels hoefde je je nooit druk te maken over vermogen. Bij warmtepompen kijk je naar wat een woning nodig heeft. Dat moeten installateurs zich realiseren: vermogen is nu wel belangrijk. Heb je daar advies bij nodig, dan helpen wij je graag.”