Niet slopen, maar oogsten

Duurzaam ondernemen bij Rensa met Urban Mining.

Onze grondstoffen worden steeds schaarser, de belasting hoger en onderdelen moeten steeds groener worden. De installatiebranche werkt dan ook hard aan de verduurzaming van Nederland. Rensa is daarom aangesloten bij het Urban Mining collectief. Urban Mining is een filosofie die het mogelijk maakt materialen uit bestaande gebouwen te hergebruiken. Dan kan van alles zijn: beton, gips, dakmateriaal, maar ook producten uit de installatiebranche, als bijvoorbeeld koperen leidingen. 

Michel Baars, oprichter van het Urban Mining collectief, is drie jaar geleden gestart met zij n onderneming, New Horizon Urban Mining B.V. Baars gelooft in een Circulaire Economie als nieuw economisch model. Zijn filosofie luidt dan ook: ‘Wij slopen niet, wij oogsten’. Met Urban Mining wil hij de bestaande omgeving verduurzamen, de klant duurzamer laten opereren en zo de milieubelasting te minimaliseren. Hij overtuigt bedrijven vanuit verleiding, met relevante argumenten over: geld, tijd en risico.

Inmiddels lopen een aantal pilots met installatie- en bouwbedrijven om ervaring op te doen met slopen (oogsten), bewerken, transporteren en opslaan van materialen. Willem Veldhoen, vestigingsdirecteur Rensa Key Accounts, initieerde in samenwerking met Michel Baars een informatiebijeenkomst voor alle bedrijven van de Rensa Family. Veldhoen: “Het idee om hier aan mee te werken loopt al langer binnen Rensa, maar het bleef een beetje aan de oppervlakte.” Volgens Veldhoen was nu de tijd rijp om het idee over de bühne te brengen, en dat is gelukt.

Het sloop(oogst)materiaal

Veldhoen: “Met Inexeon en ons Groene Onderdelen Programma, halen we al goederen terug uit ketels, dus daar zijn we mee bekend. Maar, naast een aantal radiatoren, kijken we nog niet echt naar het sloopmateriaal. Nu het meer aandacht krijgt in de markt, en het aanbod groter wordt dan de vraag, kunnen we alles gaan opslaan en uit voorraad leveren. Dat is dan de volgende stap. Voordat een pand wordt gesloopt, is het vaak nog lange tijd in gebruik geweest. Neem bijvoorbeeld de woningbouw. Daar hebben tot het einde mensen in gezeten die warm water nodig hadden om te kunnen douchen. Je kunt er vanuit gaan dat die onderdelen nog best bruikbaar zijn. Dan moet je denken aan afsluiters, ketelonderdelen, pompen, buizen, radiatoren, maar ook wel complete cascadeopstellingen.”

Volgens Baars is slopen dan ook niet alleen troep uit oude gebouwen halen. Circulair is meer dan dat. Als voorbeeld noemt hij de productie van beton. Die is 9% van de CO₂-uitstoot wereldwijd. Baars wilde daar iets mee doen. Maar wat kan je maken van steen- en betongeruis? Zo kwam hij in contact met een uitvinder die een machine had ontworpen waarmee je van gebruikt beton weer nieuw beton kunt maken.

Doeners

Met de bijeenkomst is volgens Veldhoen de eerste stap voor Rensa gezet: “Er is een stukje bewustwording gecreëerd. We zijn doeners bij Rensa, en dit is ook weer zo’n geval. We moeten het gewoon gaan doen. Door te doen leer je ervaren.”

Volgens Veldhoen gaan we, gedreven door de maatschappij, een interessante toekomst tegemoet: “Als je kijkt naar de belastingen op grondstoffen. Dan zie je dat de normeringen echt hard gaan.” De overheid kijkt naast de EPC-waarde naar de MPG-waarde. Wat is de milieu-impact van een product? Deze staat momenteel op 1, maar de verwachting volgens Michel Baars is dat deze snel naar beneden wordt aangepast. Gebruik je een gerecycled product, dan voldoe je sneller aan de overheidseisen. Veldhoen: “Dan kun je er maar beter nu mee bezig zijn dan, zoals Baars het al verwoordde, dat je er vanuit urgentie mee aan de slag moet.”

Lego voor grote mensen

Rensa probeert al wel met duurzame producten te werken, vertelt Veldhoen: “Alleen dat is nog weer twee stappen verder, zover is de markt nog niet. Daarnaast moet je je reguliere producten zo maken dat je die over twintig jaar ook weer uit elkaar kunt halen. Heel veel producten kun je een keer in elkaar zetten, bijvoorbeeld een perssysteem voor leidingen, maar die zijn lastig weer los te krijgen. Hoe kun je het nu zo maken dat je het ook zo weer uit elkaar kunt halen? Een soort lego voor grote mensen. Dat zijn dingen waar we over nadenken.”

Voor de installateur zal er in de basis niet veel veranderen. Veldhoen: “De installateur gebruikt alleen materialen die al een keer eerder zijn gebruikt. Bij de montage merkt hij weinig verschil, maar hij draagt wél bij aan een beter milieu. De prijs is zo goed als gelijk, en moet kostenneutraal zijn. Het mag niet meer kosten. En als het meer kost, dan moet het ergens anders in het proces een toegevoegde waarde opleveren. Dan is het product wel duurder, maar het proces goedkoper.”

De eerste stap wordt in ieder geval met z’n allen naar de bouwplaats: helm op, en kijken wat er te oogsten valt.

Concrete tips voor de installateur in kaders:

1)Revisie

Brengen jullie onderdelen naar de schroot of kijk je naar een tweede leven? Het gros van de vervangen onderdelen van een cv-toestel is nog prima te reviseren. Rensa heeft hiervoor het Groene Onderdelen Programma. Naast inkoopkortingen op service-onderdelen, beschikking over revisie, een mooie exponent van groen denken die steeds meer opdrachtgevers en klanten weten te waarderen.

2)Voetprint

Ga eens anders naar inkoop kijken. Selecteer eens een keer niet op prijs of productkwaliteit, maar op basis van CO₂-footprint. Probeer eens te kijken of het lokale alternatief, of het product van gerecycled materiaal niet een goed alternatief kan zijn voor een specifieke toepassing. Het maakt een duurzaam verhaal nóg sterker.

3)Groen rijden

Rijden de monteurs nog in dieselslurpende oldtimers? Hoe zal de klant denken wanneer deze voor de deur staat wanneer je een warmtepomp komt offreren? Gebruik elektrische of hybride voertuigen