Productnieuws

Op weg naar circulariteit: Jaga Oxygen2

In lijn met kernwaarde “Respect Nature” staat Jaga nooit stil in de zoektocht naar efficiënter en duurzamer materiaalgebruik, bijvoorbeeld bij de Oxygen2 ventilatie-unit. Oxygen2 was al het meest zuinige vraaggestuurde ventilatiesysteem van Nederland. Er waren nog wel stappen te behalen richting circulariteit. Daarom heeft Jaga deze ventilatie-unit tegen het licht gehouden en geheel vernieuwd.

Refurbishment

In 2050 heeft de overheid het doel gesteld om volledig circulair te zijn. Productieprocessen moeten efficiënter gebruik maken van grondstoffen én duurzame hernieuwbare grondstoffen. Bij de vernieuwing van de Oxygen2 is naast materiaalgebruik, ook gekeken naar refurbishment. De losse componenten van de Oxygen2 kunnen voortaan individueel vervangen, aangepast of geüpgraded worden. Het is niet meer nodig als een component defect is, het volledige toestel te vervangen. Dit draagt bij aan de levensduur, en lagere kosten op de lange termijn.

Duurzamere materiaalsoort

De bestaande Oxygen2 had een gepoederlakte verzinkte stalen behuizing. Dit zorgt voor een hogere LCA-waarde en een hoger gewicht. De behuizing gaat vanaf nu gemaakt worden van het duurzame materiaal EPP; Expanded Polypropylene. Het is een lichtgewicht materiaal met een hoge elasticiteit, lage samendrukbaarheidsfactor en kan terugkomen in de oorspronkelijk vorm. Omdat EPP bestaat uit één materiaalsoort, namelijk polypropyleen, is het gemakkelijk te recyclen.

BENG-eisen

Sinds 1 januari 2021 zijn de BENG-eisen opgenomen in het bouwbesluit. Aanvullend hierop is de indicator TO-juli ingevoerd om oververhitting in woningen tegen te gaan. Deze indicator geeft het risico op temperatuuroverschrijding weer en wordt bepaald aan de hand van de berekende koelbehoefte over de maand juli in de BENG-berekening volgens NTA 8800. De Oxygen2 voldoet aan al deze nieuwe eisen. In de zomer kan Oxygen2 ingezet worden voor nachtkoeling om de binnentemperatuur enkele graden te laten zakken. Het kan standaard worden ingesteld bij 25 °C binnen en een buitentemperatuur tussen de 12 °C en 19 °C.