Productnieuws

Optimale bescherming van warmtepompinstallaties met de iStop® vorstbeveiliging

De Caleffi vorstbeveiligingsklep beschermt de buitenleidingen van monoblock lucht/water-warmtepompen tegen ijsvorming: dé oorzaak van veelvuldige schade en storingen bij warmtepompsystemen. Zodra de temperatuur van het water in de leidingen onder de 3 °C zakt, vloeit het water er druppelsgewijs uit via de klep. Het systeemwater blijft zo in beweging en kan dus niet bevriezen.

Vorstvrije leidingen, ook bij stroomuitval

Bij warmtepompsystemen met een buitenunit is het belangrijk om de (buiten)leidingen te beschermen tegen bevriezing en de daarmee gepaarde vervolgschade. Vaak wordt er gekozen voor heat tracing, een elektrische verwarmingskabel die de leidingen op de juiste temperatuur houdt. Deze oplossing is echter niet ideaal, zeker niet wanneer de stroom uitvalt.

Een ander veelgebruikte optie is het toevoegen glycol in het systeem. Dit brengt frequent en kostelijk onderhoud met zich mee en het beïnvloedt de prestatie van het systeem: het verlaagt de werking van de warmtewisselaar, verhoogt het debiet en de drukval. Bovendien is glycol niet goed voor het milieu.

De Caleffi iStop® is mechanisch en werkt dus altijd, ook zonder elektriciteit. Daarnaast is het onderhoud van de klep te verwaarlozen en is hij geheel milieuvriendelijk.

Luchtsensor voor zomerse koeling

De standaard vorstbeveiligingsklep is al jarenlang een betrouwbaar en beproefd concept. Vanwege de veranderingen in de markt, en specifiek de opkomst van verwarmings- en koelsystemen inéén, is er een speciale versie uitgebracht van de klassieke klep: de vorstbeveiligingsklep met luchtsensor.
Dit type voorkomt dat de vorstbeveiliging in werking treedt tijdens het koelproces in warme perioden. De luchtsensor meet de buitentemperatuur en pas wanneer deze beneden de 5°C zakt, én de watertemperatuur minder dan 3°C is, zal de vorstbeveiligingsklep in werking treden.

Bekijk het assortiment