Productnieuws

Optimale bescherming van warmtepompinstallaties met de iStop® vorstbeveiliging

Caleffi was een van de eerste wereldwijde fabrikanten van vorstbeveiligingskleppen. De 108-serie werd gelanceerd in 2011 en werd onmiddellijk erkend als het ideale product voor de bescherming van warmtepompen. Het gebruik ervan heeft het afgelopen jaar nieuwe hoogten bereikt, dankzij de exponentiële groei van de warmtepompmarkt.

Vorstvrije leidingen, ook bij stroomuitval

Bij warmtepompsystemen met een buitenunit is het belangrijk om de (buiten)leidingen te beschermen tegen bevriezing en de daarmee gepaarde vervolgschade. Vaak wordt er gekozen voor heat tracing, een elektrische verwarmingskabel die de leidingen op de juiste temperatuur houdt. Deze oplossing is echter niet ideaal, zeker niet wanneer de stroom uitvalt. Een vorstbeveiligingsklep is daarentegen mechanisch en werkt dus altijd, ook zonder elektriciteit.

Werking

De iStop® vorstbeveiligingsklep is een mechanisch beschermingssysteem dat het water in het circuit kan aftappen. Wanneer de watertemperatuur in de leiding onder de 3°C daalt, gaat de afsluitklep open en laat deze het water druppelsgewijs uit de leiding lopen. De klep zal weer sluiten als de watertemperatuur stijgt naar 4°C.

Voor iedere installatie de juiste iStop®

Het assortiment vorstbeveiligingskleppen van Caleffi bestaat ondertussen uit 4 modellen. De standaard iStop® vorstbeveiligingsklep, geschikt voor systemen tot 65°C is al jarenlang het populairste model. Caleffi introduceert dit jaar een nieuwe versie die qua uiterlijk quasi hetzelfde zal zijn, maar temperaturen aan kan tot 90°C. Beide variaties hebben een vervangbaar patroon.

Ook nieuw in het assortiment is de iStop®PLUS. Dankzij de configuratie met de sensor aan de zijkant is de iStop®PLUS veel compacter dan de traditionele vorstbeveiligingsklep. De twee kleppen kunnen elkaar dus overlappen, zonder dat er ruimte tussen de kleppen nodig is. Er is ook minder ruimte nodig voor de afvoer onder de iStop®PLUS. De maximale bedrijfstemperatuur van 90 °C maakt deze variant geschikt voor gebruik met elke warmtepomp.

De iStop® met luchtsensor is geschikt voor systemen die zowel verwarming als verkoeling voorzien. Dit type voorkomt dat de vorstbeveiliging in werking treedt tijdens het koelproces in warme perioden. De luchtsensor meet de buitentemperatuur en pas wanneer deze beneden de 5°C zakt, én de watertemperatuur minder dan 3°C is, zal de vorstbeveiligingsklep in werking treden.

Bekijk het assortiment