Productnieuws

Oxygen2: slim en zuinig ventileren

De overheid stimuleert de bouw van energie neutrale woningen én het energiezuiniger maken van bestaande woningen. Isolatie is daarin de eerste stap. Het bespaart energie en zorgt voor een beter wooncomfort. Maar hoe zit het dan met de ventilatie?

Als er in een woning onvoldoende geventileerd wordt, ontstaat er een voedingsbodem voor bacteriën en schimmels. Op lange termijn kunnen de bewoners hiervan problemen ervaren, zoals hoofdpijn, allergische reacties, benauwdheid en andere luchtwegproblemen. Aan de andere kant zorgt te veel ventileren ervoor dat er onnodig gestookt wordt. Het is dus van belang dat de juiste hoeveelheid frisse lucht wordt toegevoerd.

Hoe ventileren?

Maar hoe kan er het beste geventileerd worden? Het type ventilatiesysteem heeft onder de nieuwe BENG-eisen veel invloed op de energieprestaties van een gebouw. Ventilatieroosters geven bijvoorbeeld vaak tochtklachten en zorgen voor onnodig energieverlies. Vaak wordt daarom gekozen voor vraaggestuurde ventilatie. Dit voldoet aan de eisen van ventilatie en energiezuinigheid. Het is de ideale oplossing voor een goede luchtkwaliteit tegen een laag energieverbruik.

Meest zuinige vraaggestuurde ventilatiesysteem

Het zuinigste decentrale vraaggestuurde ventilatiesysteem van Nederland is de Oxygen2 van Jaga, volgens TNO-onderzoek. Het onderzoek geeft aan dat Oxygen2 het minste ventilatieverlies heeft en dit terwijl de luchtkwaliteit zeer goed blijft. Door de intelligente besturing met ingebouwde CO2-sensor wordt er in elke ruimte, afzonderlijk van elkaar, perfect geventileerd.

Geen ventilatiekanaal nodig

De kant-en-klare standalone Oxygen2 kan aan iedere buitenmuur gemonteerd worden. Via een rechtstreekse muurdoorvoer komt de aangevoerde buitenlucht door een efficiënt filtersysteem de ruimte in. Zo blijven stof, stuifmeel en pollen buiten. Daarnaast is er voor de luchttoevoer van de Oxygen2 geen kanaal of verlaagd plafond nodig. Hierdoor is het een slimme oplossing bij renovatieprojecten. Ook kan er met de Oxygen2 tot wel twee keer sneller gebouwd worden en zijn er minder uren nodig om het systeem te installeren.

Bekijk het assortiment