Predik het inregelevangelie

Veel installateurs zijn nog steeds niet zo bezig met waterzijdig inregelen. Terwijl opdrachtgevers, particulier en professioneel hunkeren naar comfort én een lagere energierekening. Inregelexpert Ed IJtsma, accountmanager bij marktleider IMI, ziet nog elke dag dat er een wereld te winnen is.

Voor IMI Hydronic Engineering, het bedrijf achter Heimeier, TA en Pneumatex, brengt hij jaarlijks duizenden installateurs de basis principes van het waterzijdig inregelen bij. En de kennisbehoefte is nog altijd groots, merkt de inregelgoeroe. De trainingslokalen zitten nog altijd vol.

Groots verschil met jaren geleden, toen Heimeier –de volksmondbenaming- al met de dynamisch instelbare radiatorafsluiters op de markt kwam, is dat de energiebesparing nu écht een hot topic wordt. Laagdrempelige technieken om de warmtevraag in bestaande woningen terug te dringen krijgen meer voet aan de grond. Het is ook het gevolg van de nuance van de energietransitie: niet elke woning is warmtepomp ready, en een kleine investering in hydraulische balans is een korte klap naar energiebesparing, comfort en een leuke jaarafrekening. Gasbesparing is óók een businessmodel.

Hoog rendement of disbalans?

Waterzijdig inregelen is nog altijd de dienst die elke installateur zijn klant aan kan bieden, en wat hem toegevoegde waarde biedt in een markt waarbij de prijzen nog altijd onder druk staan. “Veel mensen denken dat ze een moderne dus zuinige, efficiënte HR-ketel hebben”, zegt IJtsma. “Maar in praktijk zijn veel cv-ketels slecht afgestelde aan/uit-toestellen met overcapaciteit en te weinig comfort.” Een investering in hydraulische balans; wat dynamische afsluiters, en uren voor berekening en inregelen, is in een gemiddeld huishouden binnen 2 jaar terugverdiend. “En dat is nog een veilige aanname”, stelt IJtsma. In gestapelde bouw, waar bijvoorbeeld de bovenste flats écht lauwe radiatoren hebben, of grote kantoorpanden kan IJtsma inmiddels nog mooiere cijfers overleggen. “Als je dan op een collectieve energierekening bijna 59.000 euro en 30% CO2-uitstoot weet te besparen, dan praat je over serieus geld. Laaghangend fruit. Kennis van waterzijdig inregelen is goud voor de installateur.”

Appendages

Naast de Eclipse, de dynamische afsluiter die uiteindelijk de show moet stelen in IJtsma’s presentaties, heeft IMI ook producten in haar gamma die steeds vaker standaard in cv-installaties toe worden gepast. De lucht- en vuilafscheider bijvoorbeeld, steeds vaker standaard-appendages in installaties waar kwaliteit en onderhoudsvriendelijkheid wordt verwacht. “Dat komt vooral omdat de keten inziet dat systeemwaterkwaliteit een sleutelvoorwaarde vormt. Een vuile installatie belemmert de doorstroming en verstoort de werking van de A-label pomp met permanent magneetmotor. Voetventielen raken verstopt door magnetiet. Luchtbellen vormen regelrechte afsluiters in geknepen ventielen. Het rendement gaat onderuit, en storingen en onvrede zijn het gevolg.”

LTV-systeem

Factor die daar bij komt is dat cv-installaties, ongeacht of er sprake is van ketel of warmtepomp, steeds vaker op lagere temperaturen worden gestookt. Al is het maar omdat woningen beter worden geïsoleerd. Dan is de balans (ΔT, retourtemperatuur) nóg belangrijker, maar is de kans op zuurstoftoetreding in het systeem, bijvoorbeeld via kunststof leidingen, alleen maar groter. Het is daarom dat Rensa, in samenwerking met IMI, Remeha en Rehau dit jaar een training aan gaat bieden over lage temperatuursystemen. De hydraulische balans en systeemwaterkwaliteit vormen hierbij een belangrijk onderdeel. Informatie en aanmelding: www.rensa.nl/trainingen

Stappenplan waterzijdig inregelen

De HR-ketel haalt het beste rendement wanneer de retourtemperatuur zo laag mogelijk is. Bij een ΔT waarbij de retour temperatuur onder de ca 53 ˚C is , kan het toestel optimaal condenseren, en kan de stooklijn zo energiezuinig mogelijk worden ingesteld. Een warmtepomp verlangt een constante ΔT voor het meest optimale rendement. Bedenk dat het verschil tussen aanvoer en retour bij een lage temperatuursysteem doorgaans 5-10˚C is, en dus een dubbelle volumestroom nodig is voor het benodigde vermogen. Dit kan bijvoorbeeld gevolgen hebben voor de leidingdimensionering en de radiatoren.  

  • Vul en ontlucht de cv-installatie goed, en zorg dat de installatie op druk is.
  • Zorg dat het systeemwater van goede kwaliteit is. Vuil- en luchtafscheiders zijn steeds vaker standaard appendages.
  • Bepaal het geïnstalleerde vermogen van de radiatoren met de HyTools-app
  • Bepaal het debiet per radiator met behulp van de HyTools-app
  • Regel de radiatoren in met de instelbare ‘dynamische’ afsluiters
  • Stel de cv-ketel af op de nieuwe situatie. Schroef het vermogen terug op de benodigde capaciteit, en laat indien nodig de pomp terugtoeren