Productnieuws

Proactief verduurzamen om wereldwijd de footprint te verlagen

Pompen zijn verantwoordelijk voor 10% van het totale energieverbruik wereldwijd. Met het oog op de toekomst neemt Grundfos de verantwoordelijkheid om te helpen dit te minimaliseren en proactief te verduurzamen. Michel Kraak, Sales Manager Benelux bij Grundfos, vertelt hoe zij hun ambities gaan realiseren.

Verwarming en koeling in gebouwen verbruikt mondiaal een aanzienlijke hoeveelheid energie en de verwachting is dat dit tot en met 2050 nog eens 25% zal stijgen. Het toepassen van energiezuinige pompen kan het totale energieverbruik door pompen 4% verminderen. Schrikbarende cijfers waar Grundfos zich absoluut bewust van is. Zij voelen zich, als wereldwijde pompfabrikant, verantwoordelijk om de totale footprint te verlagen. Kraak: “Ons doel is om de planeet schoner achter te laten dan we het hebben aangetroffen. Om schoon drinkwater en fatsoenlijke sanitaire mogelijkheden voor iedereen beschikbaar te maken. Het proactief verduurzamen van pompen draagt daaraan bij.”

Energieverbruik optimaliseren

Met simpele stappen kunnen al aanzienlijke verbeteringen worden behaald, volgens Kraak: “Wij zien in het veld dat er veel slecht opgestelde HVAC-systemen zijn waardoor ze inefficiënt omgaan met energie. Bijvoorbeeld doordat de pompen te oud zijn, vergeten zijn in de renovatie of niet zijn aangesloten op een frequentie omvormer waardoor hij de hele dag aan staat. Maar ook zien we vaak dat er een te grote pomp geïnstalleerd is, terwijl een kleiner type ook volstaat.” Eén van de belangrijkste focuspunten voor Grundfos is dan ook het optimaliseren hiervan. “Wij bieden verschillende oplossingen aan om inzicht te krijgen in de werking en het verbruik van pompen. Bijvoorbeeld door het uitvoeren van een Energy Check aan waarmee we het hele ketelhuis voor de installateur inzichtelijk maken. Ze ontvangen een uitgebreide rapportage waarin ze heel eenvoudig bespaar en verbetermogelijkheden zien. Bovendien bieden we advies en tools om verduurzaming strategisch in te zetten in de M.J.O.B. en de Erkende Maatregelenlijsten Energiebesparing. ”

Vaart maken om circulaire doelen te behalen

Nederland wil in 2050 volledig circulair zijn waarbij alle grondstoffen hergebruikt worden, zodat er geen afval is. Jaarlijks komen er 830.000 nieuwe circulatiepompen op de Nederlandse mark. Slechts een klein deel van de oude circulatiepompen komt terug en wordt gebruikt voor onderdelen, waardoor 1.900.000 kg pompen op de afvalberg terechtkomen.

“Daarom zamelen we binnen de branche via het collectief Circopomp gebruikte pompen in en reduceren zo het gebruik van grondstoffen en verminderen de belasting op het milieu”, vertelt Kraak. “Als vooruitstrevende fabrikant zijn we gestart met re-manufacturing en gebruiken oude pompen als grondstof voor de productie van nieuwe pompen. Maar eigenlijk start het bij de ontwikkeling en engineering. Op dit moment wordt hard gewerkt aan pompontwerpen waarbij onderdelen eenvoudiger uit te wisselen of te hergebruiken zijn.”

Verduurzamen met data en innovaties  

Innovatieve oplossingen ondersteunen energiebesparingen waarbij het verzamelen en analyseren van data cruciaal is. Grundfos MIXIT is daar een voorbeeld van. Deze unieke menglus voor zowel verwarmen als koelen brengt de traditioneel afzonderlijke componenten samen tot één compacte oplossing wat de installatie, inbedrijfstelling en het onderhoud veel gemakkelijker maakt voor de installateur. De ingebouwde energiemonitoringsfunctie biedt real-time inzicht in de verbruiksgegevens welke eenvoudig (op afstand) bijgestuurd kunnen worden waar nodig. Kraak: ”Door over te stappen van losse componenten naar een geïntegreerd systeem kan de DeltaT goed gemonitord worden, voor een directe energiebesparing. In de combinatie met MAGNA3 en TPE3 pompen creëert het een uiterst betrouwbaar en efficiënt systeem.”

Piekvraag opvangen met prefab

Dat het geen eenvoudige klus is om de duurzaamheidsdoelen te halen is overduidelijk. De plannen vanuit de overheid voor de bouw van woningen zijn groot.  Er is veel productie en installatie nodig terwijl het tekort aan arbeidskrachten onverminderd voelbaar is, vervolgt Kraak: “We zien een duidelijke trend in prefab installaties en skidbouw. Ook hier is MIXIT uitermate geschikt voor.”

Installaties & complexiteit

De orderportefeuille van de meeste installateurs zit zonder moeite al bomvol. Volgens Kraak is het daarom logisch dat zolang een pomp draait en er geen storing is, de installateur ervan af blijft. “Pompen worden steeds slimmer, maar in de praktijk zien we vaak dat ze niet op de meest energiezuinige regelstand staan. Wij ontzorgen de installateur met kennis en kunde om het dagelijks werk te vergemakkelijken. Zo kunnen we een Energy Check zelf uitvoeren en leveren we een plan op maat aan bij de installateur. We richten ons direct tot de eindgebruiker maar altijd in samenwerking met de installateur. Zo kunnen we met z’n allen proactief duurzame systemen creëren,” sluit Kraak af.

Bekijk het assortiment