Productnieuws

Toekomstbestendig verwarmen

Een volledig energie neutrale woning is voor veel mensen een grote verandering. Maar stap voor stap kom je al een heel eind.

Toekomstbestendig verwarmen

Een belangrijk onderdeel van het klimaatakkoord is dat de CO2 uitstoot moet verminderen. Dit kan door onder andere energiezuinige oplossingen te bedenken voor het verwarmen, koelen en ventileren van gebouwen en woningen. Voor alle nieuwbouw, zowel woningbouw als utiliteitsbouw, geldt al dat vergunningaanvragen sinds 1 januari 2021 moeten voldoen aan de BENG eisen. Voor bestaande woningen zijn deze regels er nog niet. Het is wel belangrijk dat ook bestaande woningen zoveel mogelijk worden verduurzaamd.

Stap 1. Isolatie

Denk aan dak-, spouwmuur- en vloerisolatie, het vervangen van enkelglas voor triple glas en tochtstrippen. Alle andere maatregelen werken overigens pas optimaal in een goed geïsoleerde woning. Begin dus met isoleren.

Stap 2. Hr-ketel en lage temperatuur verwarming

Een Hr-ketel is efficiënter en verbruikt minder gas. Het rendement van deze ketels is wel 90% hoger dan dat van cv-ketels. In combinatie met de Low-H2O radiatoren van Jaga, zoals de Strada, kun je de ketel al op de laagste watertemperatuur laten werken.

Stap 3. Warmtepomp

Na bovenstaande stappen kan er nu op elk gewenst moment omgeschakeld worden naar een installatie met een warmtepomp. Er hoeft niets aan de radiatoren, warmtedistributie of leidingen te wijzigen. Het enige wat er toegevoegd wordt is het Dynamic Boost Hybrid (DBH) systeem van Jaga. Het DBH-systeem is speciaal ontwikkeld om het vermogen te verhogen. Ook zorgt het systeem ervoor dat de radiatoren niet-condenserend kunnen koelen tegen een zeer laag energieverbruik. Deze DBH-upgrade is de eenvoudigste weg naar een emissievrije warmtepompinstallatie voor verwarmen én koelen.

De bestaande Low-H2O radiatoren Strada, Tempo en Linea Plus kunnen geüpgraded worden met DBH.