Productnieuws

Van "grijze" naar "groene" klimaatinstallaties

Een belangrijk onderdeel van de Green Deal is de "renovatiegolf’.

Het doel is om voor 2030 zo’n 35 miljoen inefficiënte gebouwen te verduurzamen en – als gevolg daarvan – de CO2-uitstoot met ten minste 55% te verminderen, het energieverbruik te reduceren én de basis te leggen voor een klimaatneutraal Europa in 2050.

Hierbij kan het "retrofitten" van regelkogelkranen en aandrijvingen in HVAC-installaties een flinke besparingen opleveren. In veel bestaande gebouwen zijn de HVAC-installaties verouderd en sluiten bestaande kleppen niet meer (goed). Omdat in veel gebouwen inzicht in de installaties ontbreekt, start Belimo steevast met meten.

Ook wordt er kritisch gekeken naar de staat van de installatie én naar het gebruik. Hoe kunnen we de installatie zo goed en (kosten)efficiënt mogelijk verduurzamen? Door deze gegevens te verzamelen en te analyseren, weten we exact er geoptimaliseerd kan worden.

Door in de hoofdleiding van de HVAC-installatie slimme en dynamische veldcomponenten zoals flowcomponenten of VAV-aandrijvingen te plaatsen, kan er exact gezien worden  waar lucht en water op een juiste manier door de installatie stromen en waar energie verloren gaat. Op basis van deze gegevens kunnen slecht presterende kleppen en/of aandrijvingen in de installatie eenvoudig getraceerd en vervangen worden. Bijvoorbeeld door de Belimo Retrofit regelkogelkranen en aandrijvingen, die 100% sluitend zijn en in een juiste (in)regeling en flow voorzien. Hierdoor neemt het comfort toe, worden de gewenste temperatuurverschillen weer gehaald en worden energieverbruiken tot een minimum beperkt. Aanpassingen aan het leidingnetwerk zijn in de meeste gevallen niet nodig, waardoor handelingen en investeringen tot een minimum beperkt blijven.

Wil je ook meer weten over het RetroFIT+ programma van Belimo?

www.belimo.nl

Bekijk het assortiment