Redactioneel

Aandachtspunten voor de selectie van een vloerverwarmingsverdeler


Een vloerverwarmingsverdeler is essentieel voor een goede vloerverwarmingsinstallatie. Het zorgt voor een goede waterdistributie naar de verschillende ruimtes. Verdelers zijn er in verschillende soorten en materialen én ze hebben allemaal een andere werking. Maar welke verdelers bestaan er en wat zijn belangrijke aandachtspunten?

Een vloerverwarmingsverdeler is essentieel voor een goede vloerverwarmingsinstallatie. Het zorgt voor een goede waterdistributie naar de verschillende ruimtes. De verdeler pompt het water gelijkmatig door het systeem, met een constante temperatuur. Het wordt ook wel het centrale punt van een warm water vloerverwarmingssysteem genoemd. Er bestaan twee soorten verdelers: een verdeler met pomp en een verdeler zonder pomp.

Type verdelers

De keuze voor een verdeler is afhankelijk van de warmtebron. Bij een cv-ketel is het meest voor de hand liggende een stalen verdeler met pomp. Voorkeur is om deze te voorzien van flow meters. Deze verdeler wordt veelal alleen gebruikt voor verwarmen. Heb je een lage temperatuur verwarming? Dan is een messing verdeler zonder pomp een logische keuze. Deze verdeelt het warme water vanuit de warmtebron direct over de vloerverwarmingsbuizen. De watertemperatuur wordt door de warmtebron geregeld en de pomp van de warmtebron zorgt voor het transport. Kunststof verdelers zijn daarentegen bij uitstek geschikt voor de warmtepomp techniek. Deze zijn geschikt voor verwarmen en koelen. Kunststof is zo geschikt omdat de kans op condensvorming minimaal is. Ook bij toepassing van een warmtepomp zal een systeempomp of de pomp van de warmtepomp het transport van het water verzorgen. Doordat de vraag naar warmtepompen stijgt, zie je de vraag naar kunststof verdelers de laatste tijd ook sterk toenemen.

Aandachtspunten

Het belangrijkste criterium voor de selectie van een verdeler is de primaire installatie. Heb je te maken met een warmtepomp of cv-ketel of collectief systeem stadsverwarming?

Een ander belangrijk aandachtspunt zijn flowmeters (volumeregelaars). In de ene ruimte zul je meer warmteverlies hebben dan in een andere. Met flowmeters kun je de liters per groep instellen en daarmee je installatie aantoonbaar transmissie dekkend inregelen. Dit wil zeggen dat bij dit watertemperatuur traject en de ingestelde liters per groep de vloerverwarming het benodigde vermogen kan leveren om de ontwerptemperatuur in de ruimten te behalen (bijv. 21°C). Het aanleveren van ontwerp tekeningen van de vloerverwarming is essentieel om aan te tonen dat men transmissie dekkend is.

Ook de positie van een verdeler in de woning is belangrijk. Zorg dat de verdeler op een zo centraal mogelijke plek hangt. Op die manier krijg je een goede verspreiding naar de verschillende ruimtes toe.

Meer weten of hulp nodig bij de selectie? Neem contact met ons op!