Redactioneel

Bestaande radiatoren en lage temperatuur verwarming


Wie overstapt op lage temperatuur verwarming (ltv), hoeft niet altijd te investeren in nieuwe radiatoren. In sommige gevallen kunnen de bestaande radiatoren behouden blijven. Voordat overgegaan kan worden op lage temperatuur verwarming, is het essentieel om de woning goed te isoleren. Zo treedt er minder warmteverlies op en komt een ruimte dus makkelijker op temperatuur.

Wil je bestaande radiatoren behouden wanneer je overgaat op ltv, dan is het belangrijk dat ze voldoende oppervlak hebben om warmte af te kunnen geven. Bestaande radiatoren met 2 of 3 platen met lamellen ertussen zijn hiervoor al geschikt. Om een ruimte sneller op temperatuur te krijgen kunnen radiatorventilatoren worden toegevoegd. Deze ventilatoren zorgen voor een betere warmteafgifte en verspreiding, waardoor de ruimte sneller en efficiënter wordt verwarmd. Daarnaast zijn er speciale lage temperatuur radiatoren beschikbaar die minder energie verbruiken en efficiënter warmte afgeven.

Besparing en voordelen van lage temperatuurverwarming

Lage temperatuurverwarming biedt verschillende voordelen, waaronder minder warmteverlies en een lager energieverbruik. Dit resulteert in kostenbesparingen en een hoger rendement op de ltv-systemen.

Testen van geschiktheid van bestaande radiatoren

Om te testen of bestaande radiatoren geschikt zijn voor lage temperatuur verwarming, kan de temperatuur van de cv-ketel verlaagd worden naar 50°C. Als de woning voldoende warm blijft, zelfs na een koude nacht, is de installatie geschikt voor ltv. Indien de woning niet snel genoeg opwarmt, kunnen verdere isolatiemaatregelen of verbeteringen aan het afgiftesysteem overwogen worden.

Met de juiste aanpassingen en een goed geïsoleerde woning kunnen bestaande radiatoren dus behouden blijven bij de overstap naar lage temperatuur verwarming. Dit biedt niet alleen kostenbesparingen, maar ook efficiëntere verwarming en een lagere impact op het milieu.

Afbeelding: Henrad Softline ECO