Redactioneel

Breekt de hybride warmtepomp dit jaar door?


Foto: Nefit-Bosch

De combinatie warmtepomp en cv-ketel is energetisch een uitkomst voor veel woningen die de stap naar all-electric (nog) niet kunnen maken, maar wel verduurzaamd moeten worden.

In zo’n opstelling verzorgt de warmtepomp het verwarmingsdeel, en de cv-ketel het tapwaterdeel van de warmtevraag. Ook kan de gasketel bijspringen op koude dagen.

De haalbaarheid en succes van zo’n installatie is afhankelijk van veel factoren. Het afgelopen jaar was iets minder dan een kwart van de verkochte warmtepompen een hybride. Ook Rensa ziet een toenemende interesse voor deze techniek.

Kansen

Adviesbureau BDH onderzocht in december de kansen van de hybride door een seizoen lang verschillende opstellingen te meten met een slimme meter. Eén van de uitkomsten was dat in een hybride opstelling de warmtepomp tussen de 60% en 70% van de warmtevraag in een woning voor zijn rekening neemt. Dit betekent dus dat zo’n configuratie het gasverbruik met gemiddeld 2/3 kan reduceren.

De besparing op gas wordt wel deels te niet gedaan door extra elektraverbruik. En uiteraard vergt ook de installatie zelf een investering. Belangrijk is ook de regeling: wanneer springt de cv-ketel bij?

Check hier het hele onderzoek: Installatiemonitor

Belasting van het net

Uit het onderzoek blijkt ook dat een hybride significant minder belastend is voor het elektriciteitsnetwerk dan een all-electric warmtepomp, al zijn de verschillen tussen grote woningen en kleine woningen aanzienlijk.

Geluid

Het geluid van warmtepompen is ook een belangrijke factor voor huiseigenaren. Uit de gesprekken met fabrikanten in de technische talkshow Rensa TechTalk blijkt dat in de hybride opstelling de warmtepomp een stuk minder in vollast draait. Dit komt omdat de cv-ketel het tapwater deel voor rekening neemt. Dit heeft tot gevolg dat de geluidsproductie van een hybride opstelling een stuk minder is dan een all-electric warmtepomp.

Check hier de Rensa TechTalk over de toekomst van de verwarmingstechniek en het potentieel van hybride.