Redactioneel

De drie ventilatietrends van dit moment


Ventilatie belandde door de coronapandemie in de spotlights. En terecht, want naast de bijdrage aan het comfort, zijn de gezondheidsvoordelen van goede ventilatie niet te onderschatten. Wat zijn de trends?

Bewustzijn

Allereerst kunnen we vooropstellen dat, van bouwer tot eindgebruiker, iedereen zich steeds beter bewust is van het belang van ventilatie. Ook wanneer er alleen natuurlijke ventilatie (systeem A) voorhanden is, wordt steeds kritischer gekeken óf het werkt en of het misschien nog beter kan.

Integrale aanpak

Bogen we ons in het verleden vooral over de vraag hoe we een pand konden verwarmen, tegenwoordig is koeling minstens net zo’n hot issue. Maar voor een écht comfortabel binnenklimaat, neem je ook ventilatie mee in de mix. Niet in de minste plaats omdat je met ventilatielucht ook kunt verwarmen of koelen. Door verwarming, koeling en ventilatie integraal aan te pakken, ga je van het minimaal nodige naar het maximaal haalbare.

BENG en TOjuli

In het kader van BENG hebben we het luchtdicht bouwen en het isoleren de afgelopen jaren steeds meer tot een kunst verheven. Perfect als je de kou buiten wil houden, maar tegenwoordig moeten we steeds meer uit de kast trekken om de hitte te bestrijden. Met TOjuli wordt berekend hoe aannemelijk het is dat in een pand een te hoge temperatuuroverschrijding tijdens de zomermaanden kan worden voorkomen. Ventilatie is een belangrijke factor in de berekening. Ventilatie van overmatige warmte wegnemen en er kan passief gekoeld worden door zomernachtventilatie toe te passen.

Deze onderwerpen zullen op 19 april uitgebreid besproken worden in het webinar ‘Nieuwe kijk op comfortabel binnenklimaat’. In dit webinar leggen techneuten van Zehnder en Rensa aan de hand van praktische voorbeelden uit hoe je een comfortabel en gezond binnenklimaat kunt creëren. Het webinar is van 12:30 tot 13:30 uur gratis te bekijken en aanmelden doe je hier.