Productnieuws

De oplossing voor duurzame frisse lucht binnen gebouwen

Scholen, crèches, universiteiten, eengezinswoningen, ziekenhuizen, stadhuizen of kantoortorens: alle ruimten waar mensen verblijven hebben frisse lucht nodig. Dit was uiteraard al van belang voor de coronacrisis, maar we zijn ons nu nog meer bewust van het feit dat ziekteverwekkers zich ook door de lucht kunnen verspreiden. Het verversen van de binnenlucht speelt hierbij een grote rol. 

Met het AWADUKT Thermo lucht-aardwarmtewisselaarsysteem krijg je altijd verse voorverwarmde of gekoelde buitenlucht zonder nare geurtjes in het gebouw. Zo haal je op een duurzame en efficiënte wijze frisse lucht binnen. De buitenlucht wordt aangezogen, gefilterd en gereinigd en via een in de grond geplaatst leidingsysteem het gebouw in gebracht. 

Een belangrijk onderdeel bij gezonde gebouwventilatie

Via aanvoerbuizen vanaf de aanzuigtoren tot in het gebouw wordt alle aangezogen buitenlucht vervoerd. Om de luchtkwaliteit niet aan te tasten is de afwerking van de binnenzijde van de buizen van groot belang. In de buis ontstaat condenswater waar microscopisch kleine deeltjes uit de lucht zich aan kunnen hechten met bacteriegroei als gevolg. De binnenwanden van de AWADUKT Thermo buizen zijn glad en antibacterieel gecoat met zilverionen. Door deze unieke coating kan bacteriegroei kan hier niet ontstaan. Deze coating voorkomt ook nare geurtjes die ontstaan bij bacteriegroei.

Met lucht energie besparen

Doordat de aangezogen lucht door een in de grond geïnstalleerd netwerk van buizen wordt geleid, kan daarmee energie bespaard worden. Veel energie! Op een diepte van 1,50 tot 2,50 meter is de temperatuur van de aarde in de zomer en winter redelijk constant en dit is dan ook het geheim.  In de zomer wordt de lucht op die manier voorgekoeld en in de winter voorverwarmd. Zo hoeft er minder intensief te worden bijverwarmd of gekoeld. Een duurzame methode om veel energie te besparen.