Redactioneel

Een frisse wind door het luchtkanaal

Koelen voor het juiste binnenklimaat blijft hot & happening. Via een airco, een warmtepomp, met ventilatielucht door middel van balansventilatie… Vooral in dat laatste geval verdient het kanalenstelsel aandacht.

In de goed geïsoleerde woning van nu is vaak geen buitenlucht ventilatierooster meer te vinden. Voor een gezond binnenklimaat wordt vaak een mechanische luchtafvoer en balansventilatie geïnstalleerd. Een voordeel is dat dit niet alleen een gezond binnenklimaat creëert, maar ook een aangenaam klimaat, omdat je ermee kunt koelen. Via de bypass brengt het balansventilatietoestel met warmteterugwinning inkomende lucht, buiten de wisselaar om, in de woning. Warme binnenlucht vertrekt naar buiten en frisse buitenlucht komt naar binnen. Via luchtkanalen verspreidt de koele lucht in de woning, waardoor de temperatuur in de woning daalt. Juist die onzichtbare luchtkanalen verdienen aandacht en wel hierom:

  • Koele lucht moet koel blijven. Via slecht of niet-geïsoleerde ventilatie- en luchtkanalen, of kanalen van materiaal met een lage warmteweerstand, kan koude lucht onnodig opwarmen wanneer deze kanalen door warmere ruimtes lopen. Dat is nou net niet de bedoeling. De oplossing ligt in voorgeïsoleerde kanalen, of na-isolatie van niet-geïsoleerde kanalen. Kleine kanttekening: het eerste is kostbaar, het tweede tijdrovend. Bovendien zijn bij na-isolatie koudebruggen niet altijd te voorkomen.
     
  • Voorkom luchtlekken. Lucht transporteren door een kanalensysteem kost energie. In het geval van een luchtlek – bijvoorbeeld op naden – moet een ventilator harder werken. Dit kost meer energie, en geeft meer geluid.
     
  • Pas op voor condens. Koude lucht op warme plaatsen leiden tot condensatie. Vochtige omstandigheden zijn een broeinest voor schimmels en bacteriën. Dat wil je niet, en al helemaal niet in lucht-/ventilatiekanalen van woningen. Isolatie van de kanalen voorkomt condensvorming, waardoor schimmels geen kans krijgen.
     
  • Periodiek onderhoud moet altijd. Niet alleen van de balansventilatie, ook van het kanalenstelsel. Het balanstoestel voert via de kanalen ook vuile lucht af, waardoor zich in het kanaal stof, bacteriën en andere viezigheid ophopen. Dit benadeelt de werking van het toestel, is niet bevorderlijk voor het binnenklimaat en kan zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid.