Productnieuws

Waterkwaliteit verdient meer aandacht

Met de overgang op lagetemperatuursystemen zijn oplossingen voor drukbehoud en lucht- en vuilafscheiding van toegenomen belang voor de kwaliteit van het systeemwater. Het heeft dan ook serieuze gevolgen voor de energieprestaties en de levensduur van een installatie. Hoe werken deze appendages en waar moet je op letten?

Door toetreding van zuurstof in je systeemwater kunnen allerhande problemen ontstaan. Waar geen water zit, vindt logischerwijs geen warmteoverdracht plaats. De energieprestaties zullen omlaag gaan en de warmteafgifte vermindert.

Daarnaast treedt er door aanwezigheid van zuurstof ook corrosie op. Het slib, magnetiet en hematiet dat zich daardoor vormt, hecht zich aan de kostbare onderdelen van je installatie. Die raken hierdoor beschadigd, treden in storing en in het uiterste geval kunnen ze zelfs scheuren. Zoals bijvoorbeeld een warmtewisselaar.

Lucht- en vuilafscheiders

De bekendste appendages zijn de lucht- en vuilafscheiders. Voor luchtafscheiders is het belangrijk dat deze op het warmste punt van de installatie worden geplaatst, want daar vormen zich de microbellen met zuurstof. Dat is de uitgaande kant van de warmtebron. De vuilafscheider plaats je juist bij de retourleiding, om de warmtebron te beschermen tegen vuil in het systeemwater. Let op: lucht- en vuilafscheiding gebeuren met deze appendages automatisch, maar je moet het reservoir van de vuilafscheider wél nu en dan leeghalen.

Drukbehoud

Te veel lucht in een installatie zorgt voor schommelingen in de druk. Een expansieautomaat controleert de druk van het systeem en houdt deze constant. Zeer belangrijk bij expansieautomaten is de plek in de installatie. Op de verkeerde plek, aan de perszijde, creëert het namelijk een onderdruk en wordt er lucht naar binnen gezogen. Dweilen met de kraan open, dus.

Lagetemperatuursystemen laten zich moeilijk ontgassen, omdat gassen (zoals zuurstof en stikstof) oplossen bij lage temperaturen. Een vacuümontgasser biedt uitkomst bij het verwijderen van de aanwezige gassen.

Wat als het allemaal niet helpt?

Het kan zijn dat ondanks alle appendages, het toch niet goed zit in een installatie. Het systeemwater blijft dan voor problemen zorgen. Een analyse van het systeemwater kan dan uitkomst bieden. Verholt biedt oplossingen om de kwaliteit van het systeemwater te testen. Het water wordt op verschillende parameters getest. Met behulp van chemicaliën wordt de conditie van het water vervolgens verbeterd.