Redactioneel

Leve de regeltechniek

Maak van kantoren woningen. Het transformeren van boventallige werkplekken naar gewilde appartementen is een markt die fors groeit. Dat is ook niet gek: het kantoorleven is in de war en de woningnood hoog.

Waar veel pandeigenaren en ook installateurs nog wel eens aan voorbij lopen, is het feit dat bij een grote transformatie gemeenten energetische eisen kunnen stellen die dichtbij nieuwbouw liggen. En daarbij: maak je van een kantoorpand pakweg 8 appartementen, dan is het de vraag of het een goed idee is om in elke woning ‘oldschool’ een cv-ketel op te hangen zonder de gasmeter te verzwaren. Zo’n klassieke aanvliegroute is begrijpelijk. Maar het kan vaak beter, duurzamer en effectiever.

Nu wij steeds meer aan de engineeringszijde van installatietechniek zitten, krijgen we vaker deze vraagstukken op ons bordje. Wat blijkt is dat je met wat creativiteit en gezond boerenverstand tot mooie oplossingen kunt komen.

Warmtemeter

Wat we steeds vaker zien is dat na veel wikken en wegen gekozen wordt voor een (semi-) collectieve oplossing. Een centrale opwekker, bijvoorbeeld een warmtepomp, al dan niet met decentrale buffers voor tapwater. Consequentie van zo’n keuze is dat je de energiestromen moet gaan bemeteren om individueel de prestaties en de rekening zichtbaar te kunnen maken. Zo staat dat nu eenmaal in de Warmtewet. Zo komt het assortiment met warmtebemetering steeds meer op ons pad; een product dat voorheen helemaal niet zo binnen de scope van ons bedrijf lag. Maar nu wel.
 

"De regelkast als manager van alle energiestromen"


Nieuwe wegen om je te onderscheiden

Wat ik mooi vind aan dit verhaal, is dat de branche zich hierdoor steeds meer op terrein van monitoring en regeltechniek gaat begeven. Een onderdeel waarbij de installateur zich echt kan onderscheiden. Hierin kunnen we meetbare bewijslast geven van onze ontwerp en montage-inspanningen, maar ook gebruikers inzicht geven in de installatie en het werkelijk verbruik. En het afrekenen via de zogenaamde warmtekostenverdelers, daar kennen we goede partijen voor.

Een ketel kan niet koelen

De regelkast als manager van alle energiestromen. Warmte- en koudestromen die met elkaar in balans zijn, voormalige kantoren waarin het prettig wonen is. Op afstand aan te sturen en uit te lezen. Dan klinkt 8 keteltjes in het voormalige kantoor misschien als de kortste, makkelijkste weg. Maar de iets meer ingewikkelde weg, geeft wel een beter resultaat. Hoe mooi is dat je de klant kunt verblijden dat je met zo’n warmtepomp ook kunt koelen: meerwaarde voor de appartementen.

We kunnen met elkaar voor de makkelijke warmte broodjes van de bakker gaan. We kunnen ook elkaars ogen openen om te ervaren wat nieuwe moderne techniek voor ons kan betekenen in deze bijzondere tijden.

Sjaak Steller (44 jaar, getrouwd en drie kinderen) is sinds februari 1999 werkzaam bij Rensa Techniek, nu in de functie van accountmanager. Sjaak heeft de opleiding MTS Installatietechniek gevolgd met vervolgcursussen MIT en diverse TVVL opleidingen. Zijn rol is het vertalen van klantvragen naar installatieoplossingen in de breedste zin van het woord.