Redactioneel

Meer en hogere subsidie voor (hybride) warmtepompen


Komend jaar kunnen we rekenen op meer en hogere subsidies voor hybride en all-electric warmtepompen. Gemiddeld wordt straks 30 procent van de aanschafwaarde ondersteund door de ISDE-regeling. Let op: dit geldt alleen voor de renovatiemarkt, niet voor nieuwbouw.

De kas van 124 miljoen euro die dit jaar wordt uitgekeerd in het kader van de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) wordt de komende drie jaar jaarlijks aangevuld met 94 miljoen euro. De overheid hoopt hiermee de verkoop van volledig elektrische en hybride warmtepompen in bestaande woningbouw een extra impuls te geven. Op dit moment dekt de subsidie ongeveer 20 procent van de aanschafwaarde: dit wordt per 1 januari dus de helft meer. De exacte subsidiebedragen worden voor die datum bekend.

Hybride én all-electric

De extra subsidie is vooral bedoeld voor hybride installaties, de combinatie tussen hr-ketel en warmtepomp. De gezamenlijke fabrikanten hopen de komende jaren de verkoop op te kunnen voeren tot boven de 100.000 exemplaren per jaar. Ter illustratie: het afgelopen jaar werden er een kleine 10.000 hybride warmtepompen verkocht. Niettemin geldt de verhoogde subsidie voor álle warmtepompen die in de bestaande bouw worden geïnstalleerd.

ISDE niet voor nieuwbouw

In woningen waarvan de bouwvergunning dateert van na juli 2018, mag geen gasketel meer geïnstalleerd worden. Daar komt al bijna altijd een warmtepomp in beeld. Daardoor vervalt de benodigde stimulering via subsidie, zo oordeelt de overheid.

Isolerende maatregelen

Was de ISDE voorheen enkel een apparatensubsidie, tegenwoordig vallen ook isolerende maatregelen onder de ISDE; denk aan spouwmuurisolatie of triple glas. Dat is handig voor huiseigenaren die verduurzamen: zij hoeven nog maar van één regeling gebruik te maken. Bouwers en installateurs kunnen hierdoor ook goed integraal advies geven.

Kanttekening

Goed te weten: huiseigenaren kunnen de ISDE verzilveren tot 12 maanden na installatie. Tot 2022 wachten met een subsidieaanvraag voor een (hybride) warmtepomp die in 2021 is geïnstalleerd, biedt overigens geen extra voordeel. De verhoogde subsidie van 30 procent geldt alleen voor maatregelen die daadwerkelijk in 2022 zijn uitgevoerd.