Redactioneel

Natuurlijk

Ik mag graag op de pedalen staan of de wandelschoenen aantrekken. De natuur biedt zo veel moois: het zorgt er bij mij voor dat de batterij weer helemaal opgeladen is. En het doet je realiseren dat we een vak hebben dat er toe doet: we maken gebruik van de bronnen van die natuur, maar we dragen ook bij aan het voorkomen van uitputting van natuurlijke bronnen. Die verantwoordelijkheid moeten we als branche zeker niet uit de weg gaan.

Lucht, bodem en zon zijn de voornaamste natuurlijke bronnen waar de installatiebranche gebruik van maakt. We komen steeds vaker slimme combinaties tegen bij deze bronnen. De bodemwarmtepomp waarvan de koelmodus in de nieuwbouw een grotere rol gaat spelen. Gratis uit de grond. En wat te denken van stille verdampers, zoals bij pvt-panelen. Hierbij wordt slim gebruik gemaakt van de warmte van pv-panelen, die de bodembron of de buitenunit van de lucht-/waterwarmtepomp vervangt. 

Balansventilatie met warmteterugwinning zorgt ervoor dat we afgevoerde warme lucht niet aan de mussen op het dak geven maar efficiënt hergebruiken. En wat ik de laatste tijd vaker tegen kom in mijn projecten: voorverwarming of voorkoeling van ventilatielucht middels een ondergrondse aanvoerleiding. Een heel simpel natuurkundig principe waarbij je dankbaar gebruik maakt van een gratis natuurlijke bron. De natuur leert je, dat je niet alles met techniek hoeft op te lossen of te compenseren. Daar zie je al wandelend of fietsend zelf ook voorbeelden genoeg van.

"De natuur leert je, dat je niet alles met techniek hoeft op te lossen"

Slim omgaan met natuurlijke bronnen, zorgt ervoor dat we efficiënt om kunnen springen met installatietechniek. Wanneer we door ondergrondse voorkoeling van ventilatielucht géén aardopwarmingsvermogende (GWP) koelmachine hoeven te adviseren, dan bewijzen we iedereen, en met name de natuur, een dienst. En nauwelijks  aan comfort voor de gebruiker in te boeten. Maar voor heel veel technici is het voorkomen van veel techniek soms nog wel een beetje spannend. En dat snap ik: dat is ook een beetje tegen de eigen natuur in. De kunst is om goed te luisteren naar de klant, en een goed technisch advies af te leveren dat zowel de planeet, de klant en diens portemonnee dient.

Roland Koenders (53 jaar) heeft HTS Energietechniek gestudeerd, en is sinds 2004 technisch adviseur en procesbegeleider bij Rensa Techniek, de adviesafdeling van de groothandel. Hij ondersteunt de buitendienst die installateurs bezoekt, en begeleidt klanten in technische vraagstukken.