Redactioneel

Pv-panelen als energiebron


Ontwikkelingen op het gebied van pv-panelen volgen elkaar snel op. Materialen worden steeds efficiënter en de ontwerpen innovatiever. Wij zochten uit wat er op de markt speelt en wat we op termijn kunnen verwachten.

N-type panelen

Leveranciers van pv-panelen zijn constant bezig met het ontwikkelen van nieuwe technieken om panelen nog rendabeler te maken. Zo komen er steeds meer panelen op de markt die gebruik maken van de N-type technologie. Deze panelen presteren beter bij hogere temperaturen en bij bewolking. N-type pv-panelen hebben op hetzelfde oppervlakte als een P-type paneel meer vermogen, waardoor ze een hogere opbrengst hebben per vierkante meter. Daarnaast hebben N-panelen minder last van LID (Light Induced Degradation). Hierdoor degradeert het vermogen van het paneel in de tijd minder hard dan van dat een P-paneel. Over de levensduur van een paneel kan dit een verschil van +5% in energieopbrengst opleveren. Daarnaast hebben ze een langere productgarantie van wel 25 jaar. Ondanks dat het N-type op dit moment duurder is in aanschaf en ingewikkelder is om te maken, is de verwachting dat dit type pv-paneel op termijn dominant gaat worden in de Nederlandse markt. Bij Rensa kun je terecht voor N-panelen van Jinko en binnenkort van JA-Solar.

Warmte en elektriciteit

Met de PVT-panelen van Triple Solar wordt niet alleen elektriciteit opgewekt, maar ook warmte. De voorkant van het paneel bestaat uit zonnecellen (PV) die zonlicht omzetten in elektriciteit. Terwijl de thermische wisselaar (T) aan de achterkant van het paneel warmte onttrekt uit de buitenlucht en het paneel zelf. Hierdoor hebben huishoudens slechts één bron nodig voor het verwarmen en koelen, en voor het opwekken van elektriciteit.

Hybride omvormers

Omvormers zijn onmisbaar bij de installatie van zonnepanelen. Ze zetten de gelijkstroom (DC) die de panelen produceren om naar wisselstroom (AC) voor huishoudelijke apparaten. Een hybride omvormer zorgt er daarnaast ook nog eens voor dat de energie die niet meteen wordt verbruikt kan worden opgeslagen voor een later moment. Door een hybride omvormer al bij de pv-installatie te installeren kan een thuisbatterij later gemakkelijk worden toegevoegd, zonder dat daar een extra retrofit omvormer voor nodig is. Dit scheelt de installateur tijd wanneer er een accu wordt aangesloten. En de klant is klaar voor de toekomst.

Micro omvormers

Maar het kan nog slimmer. De grensverleggende IQ micro omvormer van Enphase laat je het maximale uit panelen halen. Hierbij is elk zonnepaneel uitgerust met een eigen micro-omvormer. Wanneer een paneel in de schaduw komt te liggen, of storing krijgt, dan blijven de andere panelen toch vermogen generen. Dit in tegenstelling tot traditionele omvormersystemen, waarbij het hele systeem uitvalt wanneer één paneel uitvalt. Daarnaast kan een installateur heel gemakkelijk meer zonnepalen en micro-omvormers aan de installatie toevoegen.

Opkomst accu’s

De ontwikkeling waar misschien wel het meest naar uitgekeken wordt is de opkomst van accu’s voor het opslaan van opgewekte zonne-energie. Huishoudens verbruiken steeds meer elektriciteit door bijvoorbeeld een hybride of all-electric warmtepomp, elektrische auto of door elektrisch te koken. Dit heeft een grote impact op het elektriciteitsnet. Accu's voor zonnepanelen stellen huiseigenaren in staat om hun eigen opgewekte energie op te slaan en te gebruiken wanneer dat nodig is, in plaats van deze terug te leveren aan het net. Dit biedt niet alleen meer onafhankelijkheid van het elektriciteitsnet, maar kan ook aanzienlijke kostenbesparingen opleveren op de energierekening.

Wil je meer weten over pv-panelen? Neem contact op met je vertegenwoordiger.