Redactioneel

PV-panelen: trends en ontwikkelingen


Ze zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld, pv-panelen. En nu Nederland massaal aan het verduurzamen is, is de vraag enorm. Rensa neemt je mee in de ontwikkelingen in en beschikbaarheid van PV-systemen.

1. Opbrengst 

De grootste wijziging in pv-panelen zit hem in de wattpieken. Deze worden steeds hoger en liggen gemiddeld tussen de 370 en 405, met uitschieters naar 460 en zelfs boven 500 wattpiek. Tegelijk zien we dat hierdoor het formaat van de panelen groter wordt. De zonnecellen worden beter en groter, en om deze kwijt te kunnen, is meer ruimte nodig. Panelen van 1,1 bij 2 meter zijn geen uitzondering meer. 

2. Hybride panelen

Qua techniek is er de laatste jaren niet veel veranderd. Wel zien we steeds meer dat bestaande technieken gecombineerd worden in zogenoemde hybride panelen. Denk aan zonnepanelen waarin het N-type kwaliteitscellen gecombineerd zijn met amorf, dat een hoge lichtgevoeligheid heeft. Panelen waarin deze technieken zijn samengebracht zijn weliswaar duurder, maar hebben ook een hogere opbrengst per vierkante meter. Bovendien is het rendement van deze panelen bij bewolkt weer of extreme hitte, hoger.

Het PVT-paneel is in te zetten als bron voor de warmtepomp om te verwarmen, te koelen en elektriciteit op te wekken. Met deze oplossing is het mogelijk een woning op duurzame wijze van warmte, warm tapwater en elektriciteit te voorzien. Zonder gas. En in alle seizoenen, 24 uur per dag. Rensa levert het assortiment PVT-panelen van Triple Solar.

3. Omvormers en accu’s

De vraag naar hybride omvormers en opslagaccu’s neemt toe. Particulieren willen voorbereid zijn op de toekomst. In plaats van een standaard omvormer, kiezen ze voor een hybride omvormer waar later een accu’s op aangesloten kan worden. Door de toenemende vraag bieden leveranciers deze steeds meer aan. De hoge energieprijzen en het vooruitzicht dat de saldering wordt afgeschaft, spelen hierin een belangrijke rol. Maar het grootste probleem is de ondercapaciteit van ons elektriciteitsnet; het zit vol, we kunnen al die zelfopgewekte stroom niet kwijt. Daarom komt de accuverkoop naar verwachting in een stroomversnelling.

4. Vraag en aanbod

Door de verduurzamingsslag die gaande is, is de vraag naar pv-panelen enorm. Wereldwijd is er echter een tekort aan grondstoffen. De beschikbaarheid van panelen en omvormers op peil houden, is voor leveranciers dan ook de grootste de uitdaging. De grote vraag, het beperkte productaanbod, plus een tekort aan vakmensen die de materialen kunnen installeren, kan resulteren in lange wachttijden. Rensa heeft doorgaans verschillende type panelen op voorraad liggen, inclusief de montagematerialen en toebehoren. 

5. Prijs

Mede door stijgende kosten voor grondstoffen en transport zijn pv-panelen het afgelopen jaar duurder geworden. De prijs begint zich nu te stabiliseren en zal naar verwachting in het derde kwartaal van 2022 iets dalen. Maar terug naar het niveau van januari 2021, dat zal volgens Rensa niet gebeuren.

Rensa werkt nauw samen met zusterbedrijf Libra Energy (onderdeel van de Rensa Family) op het gebied van duurzame energiesystemen en zonne-energie. Bekijk de TechTalk aflevering van Rensa- Libra Energy over 'Zonnepanelen: trends en toekomst'.