Redactioneel

Regeltechniek: maak het niet onnodig moeilijk

Moderne regeltechnieken te over: maar de kracht zit toch in de eenvoud. Wat kun je in de kleine utiliteit allemaal met regeltechniek aan elkaar knopen?

Een klein kantoor kan nagenoeg dezelfde regelfuncties als een gewone nieuwbouwwoning hebben; die kunnen met gemak met de eigen sturingen of apps ingeregeld worden. Een app voor de verwarming, vraag gestuurde ventilatie en een beveiligingssysteem op basis van aanwezigheid bijvoorbeeld. Moderne warmtepompen bezitten zelfs  regeltechniek die prima als master kan dienen.

Maar het kan ook complexer

Bij grotere en complexere bouwwerken bestaat al gauw de behoefte om een regelpaneel te bouwen waarin de regeltechniek samenkomt en aan elkaar gekoppeld kan worden. Het stadium waarop je afzonderlijke componenten niet meer met relaistjes aan elkaar kunt knopen.

Sturen op aanwezigheid

De functionaliteit ‘aanwezigheid’ is bij kantoren een grote trend: zo kunnen per zone functionaliteiten als verwarming, ventilatie, maar ook verlichting en toegang aan elkaar verbonden  worden.

Wanneer je kijkt naar hotels of vakantiehuisjes, kan heel gericht op aanwezigheid worden gestuurd. Dan komen nieuwe gasten in een frisse of juist warme kamer, maar kunnen ruimtes die niet gebruikt worden ook in een energiebesparende modus worden gezet. En daar zit de winst van gebouwbeheersystemen: ze kunnen gebouwen effectief en efficiënt met energie doen laten omgaan.

Weersvoorspellingen

De koppeling met weersverwachtingen is een andere trend. Op basis van verwachte voorspellingen kan niet alleen zonwering worden bediend vóórdat de zon door de ramen prikt, maar kan ook in het voren de koelmodus van een warmtepomp worden geactiveerd. Deze functionaliteit zit tegenwoordig ook op de moderne warmtepompen, maar kan in een gebouwbeheersysteem eerder of gerichter worden aangestuurd. Bij grotere gebouwen bestaat er ook de mogelijkheid om gelijktijdig te verwarmen en te koelen.

Een goed ontwerp maken

Wanneer de adviseurs van Rensa Techniek bij een project betrokken raken, zullen zij vanuit het eerste ontwerp een principeschema bouwen waarin alle veldapparatuur (sensoren, kleppen) getekend worden, inclusief de bedrading aan de kasten waarin alles softwarematig wordt aangestuurd. Na akkoord krijgt de klant een compleet uitgewerkt schema met artikelen en aansluitschema’s. De ervaringstip van Sjaak Steller: “Hou het zo simpel mogelijk. Je hoeft geen Mercedes te leveren, wanneer een Skoda wordt gevraagd. Techneuten denken vaak in ‘state of the art-techniek’ terwijl de functionaliteit voor de gebruiker altijd bovenaan moet staan.”