Redactioneel

Richtlijnen voor infraroodpanelen

Een all-electric klimaatinstallatie is bij nieuwe woningen en kantoren steeds vaker het uitgangspunt. Infraroodpanelen kunnen ingezet worden als alternatief voor watergevoede warmtesystemen, maar ook als bijverwarming in specifieke ruimtes of ruimtes die weinig gebruikt worden. Hierdoor krijgen steeds meer installateurs met de installatie van infraroodpanelen te maken.

Wanneer een installateur infraroodpanelen plaatst, dient er voldaan te worden aan een aantal randvoorwaarden zoals opgenomen in het Bouwbesluit voor nieuwbouwwoningen en renovatieprojecten. Deze randvoorwaarden hebben betrekking op duurzaam energieverbruik en energiebesparing.

Randvoorwaarden

Zo is minimaal een goede kierdichting van vloeren, het dak en de gevel nodig. Hierdoor is infraroodverwarming als hoofdverwarming wel geschikt voor goed geïsoleerde nieuwbouwhuizen, maar niet voor oudere woningen van voor bouwjaar 2000. Wordt infraroodverwarming toegepast bij een renovatie, dan is er altijd na-isolatie nodig. Bij plaatsing is het ook belangrijk dat er ruimte vrij blijft achter de panelen. De achterzijden kunnen maximaal 40-45 graden worden. Door de achterkant vrij te houden kan lucht circuleren en wordt voorkomen dat warme lucht zich ophoopt.

Daarnaast moet er rekening gehouden worden met de maximale vermogensvraag van zowel de woning als de wijk. Infraroodpanelen hebben potentieel hogere energielasten en kunnen bijdragen aan een piekbelasting in het toenemende druk op het elektriciteitsnet.

Verder dient de installateur rekening te houden met de dimensionering van de infraroodpanelen (het juiste vermogen voor de ruimte), de optimale regeling (temperatuur en automatisch in- en uitschakelen) en de comfortbeleving zodat mensen geen stralingsasymmetrie ervaren (warm hoofd en koude voeten).

Voordelen infraroodpanelen

Indien de infraroodpanelen voldoen aan de randvoorwaarden, dan leveren ze de nodige voordelen op. Zo hebben infraroodpanelen lage aanschaf- en installatiekosten en een lange levensduur. Ze hebben een snelle responstijd, waardoor een ruimte snel aangenaam aanvoelt. Daarnaast voorkomen infraroodpanelen schimmelvorming in vochtige badkamers. En in tegenstelling tot een centraal verwarmingssysteem, hebben infraroodpanelen nauwelijks onderhoud nodig.

ISSO kleintje

Om aan de kennisbehoefte van de installatiesector te voldoen, heeft kenniscentrum ISSO het naslagwerk ‘ISSO Kleintje Infraroodpanelen, elektrische stralingsverwarming’ gelanceerd. Het Kleintje biedt de vakman actuele kennis over de toepassing en randvoorwaarden van infraroodpanelen en elektrische stralingswarmte.

Het ISSO Kleintje is verkrijgbaar via de webshop van ISSO.