Redactioneel

Vanwege de korte levertijd koos de installateur voor SABIK WTW-units

 

Bij veel bouwprojecten staat de planning door externe factoren onder druk. Een oorzaak is dat veel producten niet tijdig beschikbaar zijn. Vaak te verklaren doordat slechts één onderdeel of component, dat extern wordt ingekocht, van het product ontbreekt. Soler & Palau ontwikkelt, produceert en assembleert alle producten in eigen huis en opereert zo al meer dan 70 jaar onafhankelijk. Dit is precies de reden waarom S&P geen last heeft haperingen in de supply chain en levertijden van haar producten kan garanderen.

Planning in beton gegoten

In Groningen wordt in de wijk Selwerd hard gewerkt aan vernieuwing van de bestaande wijk. Een ingrijpende meerjarenoperatie, lokaal bekend als het project Sunny Selwerd. Een flink aantal flatgebouwen wordt gerenoveerd of gaat tegen de grond. Nieuwe appartementencomplexen komen er voor in de plaats. Bewoners verhuizen vanuit hun verouderde woonruimte naar een tijdelijke locatie, om daarna terug te keren naar een gerenoveerd of gloednieuw appartement. Logisch dat het halen van een met de buurt gecommuniceerde planning de hoogste prioriteit heeft.

In Selwerd zijn op de hoek van de Berkenlaan en Eikenlaan oude gebouwen gesloopt en wordt nu nieuw gebouwd. De bouw van 91 appartementen in 2 woongebouwen van 5 verdiepingen plus 3 gezinswoningen startte oktober 2021. De oplevering van beide woongebouwen staat gepland voor het 4e kwartaal 2022 en het 1e kwartaal 2023. Oplevering van de gezinswoningen volgt daarna.
 

Rensa vond een oplossing

Steven Kok is accountmanager bij Rensa Techniek, met 20 collega’s als adviseur onderdeel van Rensa Verwarming & Ventilatie. Steven: “Net als mijn collega’s, heb ik een achtergrond in installatietechniek en schakel daarom makkelijk met de klanten van Rensa. Een daarvan is Aalbers Installatietechniek uit Nieuw-Buinen, betrokken bij het project Selwerd. Zij namen contact met ons op, omdat ze voor al bestelde WTW-units tegen een leveringsprobleem aanliepen. Met de door S&P geïntroduceerde en direct leverbare SABIK WTW-units kon het probleem direct worden verholpen.“

Succesvolle BENG-berekening

De SABIK WTW-unit kan standaard links- of rechtszijdig geconfigureerd worden. Ook is gebouwzijdige aanvoer via de onderkant mogelijk. Berry Brand, sales manager S&P: “Je hoeft dergelijke keuzes niet al tijdens het bestelproces te maken. Pas op de bouw kies je de juiste aansluiting, stelt die in met behulp van een DIP-switch en klaar ben je.” 

Elke SABIK WTW-unit werkt Plug&Play en is standaard voorzien van een RV-sensor die reageert op de relatieve luchtvochtigheid. Optioneel koppel je naar wens draadloos of bedraad communicerende CO2-sensoren met de unit, waardoor je nog sterker vraaggestuurd ventileert. En dat levert vanzelfsprekend de grootste bijdrage aan een succesvolle BENG-berekening. In het project Selwerd zijn alle SABIK’s geleverd, inclusief een in de badkamer gemonteerde AirSens RV-sensor.
 

Supersnelle installatie

Berry: “Het inregelen en in bedrijf stellen van de SABIK WTW-units is heel eenvoudig en gaat in zo’n project met 94 woningen super snel. Met behulp van potmeters stel je de toevoer- en de afvoerventilator voor de 1e woning in. Zodra je die instelling hebt, kopieer je deze heel eenvoudig naar de overige 93 nog te installeren units. Geen ingewikkelde menustructuren die je steeds opnieuw moet doorlopen. Het kost je nog geen minuut per installatie en scheelt zo enorm veel tijd.
 

Makkelijk inladen in gebouwmodel

De SABIK WTW-serie levert een hoog rendement (tot 92%) tegen een laag energieverbruik en wordt geleverd inclusief originele S&P toevoer- en retourfilters. De SABIK kent 3 capaciteiten: 210, 350 en 500 m3/h.

“S&P biedt de selectietool EASYvent, waarin je ons volledige programma online kunt selecteren. En van ieder product dat je selecteert kun je ook gelijk het Revit-model downloaden om in het gebouwmodel op te nemen. Of de AutoCAD 2D- of 3D-tekening, net wat je nodig hebt”, sluit Berry af. S&P zorgt dat het werkt!