Productnieuws

Verduurzaming van bestaande gebouwen

Een ‘groene’ HVAC-installatie met zo min mogelijk inspanningen en kosten? Meer comfort en minder energieverbruik. Het lijkt misschien tegenstrijdig maar dit is precies wat de missie is die onze HVAC-industrie de komende jaren moet volgen.

Het is bekend dat regeltechniek hier een sleutelrol speelt en "grijze" HVAC-installaties snel tot "groene" klimaatsystemen getransformeerd kunnen worden.

Gebouwen zijn verantwoordelijk voor 38% van alle CO2-emissies over de hele wereld, waarbij 28% van het gas wordt uitgestoten tijdens het gebruik ervan, en 10% bij hun bouw en renovatie. De klimaatverandering, de milieuvervuiling, de verminderde toegang tot natuurlijke bronnen en ons eigen gedrag hebben geleid tot de uitdagingen waarmee we vandaag worden geconfronteerd.

Doel is om voor 2030 zo’n 35 miljoen (!) inefficiënte gebouwen te verduurzamen in de EU en – als gevolg daarvan – de CO2-uitstoot met ten minste 55% te verminderen, het energieverbruik te reduceren én de basis te leggen voor een klimaatneutraal Europa in 2050.”

Oplossingen
Populaire maatregelen om het energieverbruik terug te dringen, zijn de isolatie van gevels, daken en vloeren en de installatie van warmtepompen en zonnepanelen.

Oplossingen voor verlaging van het fossiel energieverbruik zijn het overstappen op hernieuwbare energie afkomstig uit zon, biomassa, buitenlucht en bodem.
Ook betere isolatie en het dichten van kieren wordt vaak gelijk aangegeven als primaire oplossing.

Maar ook de ‘retrofit’ van regelkogelkranen en aandrijvingen in HVAC-installaties kan flinke besparingen opleveren. Hierbij speelt het correct inregelen, gebruiken en onderhouden van installaties een cruciale rol. Helaas wordt dit vaak vergeten terwijl het minstens zo belangrijk is.
Het doel is dan ook om ook hiervoor de bewustwording bij gebouweigenaren en facility managers te vergroten. In veel bestaande gebouwen zijn de HVAC-installaties verouderd. De oudere installaties zijn vaak anders ontworpen dan de moderne van tegenwoordig en we zien regelmatig dat kleppen niet meer (goed) sluiten. Hierdoor vindt continu stroming van lucht en water plaats. Ook wanneer dit niet gewenst is, waardoor comfort- en geluidsklachten ontstaan en onnodig energie wordt verspild.

Bekijk het assortiment