Redactioneel

Zo ga je als installateur een hittegolf te lijf zonder airco

We krijgen steeds meer te maken met hittegolven in Nederland. En dan is het heerlijk om het ventilatiesysteem te gebruiken om het meer draaglijk te maken in een woning. Wat zijn de mogelijkheden die een installateur kan bieden zonder gelijk naar een airco te grijpen?

Wat anders dan airco

Koelen met een ventilatiesysteem is wat anders dan airconditioning. Met ventilatielucht wordt in principe enkel topkoeling toepast. Dit betekent dat de warmtepieken worden afgevlakt. In een gebouw voelt het prettig omdat het een aantal graden koeler is dan buiten. Bij airconditioning is het mogelijk de temperatuur op een vaste waarde te conditioneren. Nadeel van airco is dat het relatief gezien meer stroom verbruikt dan het ventilatiesysteem, en je hebt een buitendeel nodig. Deze produceert geluid.

Warmte buiten houden

Met goede kierdichting, beglazing en zonwering, dakisolatie of zonwerende daktegels kun je de warmte buiten te houden. Wat niet opwarmt, hoeft ook niet gekoeld te worden. Maar in een hittegolf is er vaak geen houden meer aan. Een traditioneel ventilatiesysteem voert nu eenmaal lucht van buiten aan. Niet ventileren betekent ook geen luchtverversing, en dat komt het comfortgevoel ook niet ten goede.

Balansventilatie met bypass

Een ventilatiesysteem met warmteterugwinning kan door haar bypass-functie in de avonduren warme binnenlucht afkoelen met afgekoelde lucht van buiten. Dit geeft een beperkt koelend effect.

Hoe werkt die bypass?

De zomer bypass zorgt ervoor dat de koelere buitenlucht van buiten niet opgewarmd wordt door de afgevoerde binnenlucht. Dit gebeurt normaal bij balansventilatie. Nu wordt de luchtstroom omgelegd. Het systeem detecteert wanneer het buiten koeler is dan binnen en schakelt dan automatisch de bypass in. Dat kan bijvoorbeeld ’s nachts zijn.

Zomernachtventilatie

Dit is een techniek uit de passiefhuis-industrie, die steeds vaker ook bij gewone energiezuinige woningen wordt toegepast. Zomernachtventilatie of spuien kost namelijk geen energie, maar vraagt wel meer van (bouwkundig) ontwerp. Naast ramen en deuren zitten kierdichte, inbraakveilige en insectenwerende ventilatieluiken die tegen elkaar open gezet kunnen worden. Verder is het een pré dat dat boven een trappengat een spuivoorziening zit, zodat warmte door een schoorsteeneffect de woning kan verlaten. Belangrijk: zet de eventueel aanwezige wtw op de bypass.

Lees HIER meer over de techniek.

Elektrisch bijkoelen

Het is mogelijk om via een bestaande wtw een modulair koeldeel bij te voegen dat de toevoerlucht voorbehandeld en bevochtigd. Dit compressiekoelsysteem bevat een compressor en is dus in feite een elektrische warmtepomp voor op de balansventilatie. Zehnder heeft met ComfoCool zo’n modulair koeldeel.

Koeleffect van verdampend water

Het koeleffect van verdampend water benutten: adiabatische koeling is vooral bekend uit de utiliteit. De basis is balansventilatie. In de wisselaar van het toestel wordt aan de afzuigzijde lucht/water verneveld. Het water verdampt doordat er een luchtstroom langs gaat. Voorbeelden van deze techniek zijn te zien bij IntrCool van Oxycom.

Ventilatiebuis onder de grond

Gebruik de koude van de aarde door de aanvoer van ventilatielucht door de bodem te trekken. Deze temperatuur is op 1,5 meter diepte redelijk constant. De aangezogen ventilatielucht warmt op door de lucht/aardwarmtewisselaar, en is bij de woning afgekoeld tot comfortabele proporties.  Deze gratis bodemkoeling kan geleverd worden door het Awaduct-systeem van Rehau. In koude winters werkt het systeem andersom: dan zorgt het voor voorverwarming van de lucht.