Hoensbroek - ECO-radiator
 

'De bewoners zitten er behaaglijker bij én het scheelt ze financieel'

De installaties van appartementencomplexen Weijenberg in Hoensbroek waren aan het eind van hun Latijn. Om het pand nog langer door te exploiteren, koos Vincio Wonen voor een grote onderhoudsbeurt van alle 209 appartementen. Mede door het plaatsen van de ECO-radiatoren van Henrad krijgen de bewoners straks meer comfort in hun woning én het scheelt in de portemonnee van de bewoners.

De blauw en groen gekleurde wanden van appartementencomplexen Weijenberg geven de 209 appartementen een opvallend karakter. De complexen, eigendom van Vincio Wonen, stammen uit 1969. Vanaf de buitenkant ziet het er nog fraai uit, maar aan de binnenkant zijn de jaren zichtbaar. De complexen hebben een verouderde installaties en een 1-pijpssysteem, die zo goed als afgeschreven zijn. Boy Mingels, Projectleider Vastgoedbeheerder bij Vincio Wonen: “We kregen dermate veel klachten van bewoners dat we iets moesten doen aan de installaties.” Om de complexen nog minimaal twintig jaar te exploiteren, zette Vincio Wonen een tender uit. Hajnadi Installatietechniek B.V. won deze door het idee om al het leidingwerk te vervangen, andere bemetering toe te passen en de ECO-radiatoren van Henrad te plaatsen.

De bewoners stonden niet direct te springen om de veranderingen

Proefwoningen

In de complexen bevinden zich twee hoofdleidingen. “Dit was een grote uitdaging omdat je daardoor met zeven of twaalf verdiepingen boven elkaar werkt. Want de hoofdleidingen moeten door alle appartementen heen”, vertelt Sam Der Vries, Financieel en Commercieel Directeur bij Hajnadi Installatietechniek B.V. De bewoners stonden niet direct te springen om de veranderingen. Om de overlast voor de bewoners te beperken, maakte Hajnadi drie proefwoningen. Hier wordt het onderhoudstraject uitgelegd aan de bewoners en kunnen ze de veranderingen ervaren. Mingels vertelt: “In eerste instantie was er nog sprake van traditionele installaties met zichtbaar leidingwerk. Dit zorgde voor veel weerstand. Later kwam Hajnadi met het idee voor de ECO-radiatoren van Henrad. Dit werd gelukkig ontzettend goed ontvangen door de bewoners.”

ECO-radiatoren

Dat de keuze viel op de ECO-radiatoren van Henrad, komt volgens Erwin Zomers, Commercieel Directeur Nederland bij Henrad, vooral omdat het afgiftesysteem qua rendement vele malen beter is. “De ECO-radiatoren warmen eerst de voorplaat op. Daardoor voel je sneller de stralingswarmte in de woning. Met een lagere temperatuur heb je het daardoor al eerder comfortabel in de woning. Aangezien je hier met senioren te maken hebt, is dit een belangrijk aspect. Daarnaast bespaart het ook energie.” Er is gekozen voor onderaansluiting. “Het buiswerk is zo uit het zicht van de bewoners en de ECO-radiator kan daardoor heel vlak tegen de muur gemonteerd worden. Het ziet er allemaal mooier en compacter uit dan de standaard radiatoren”, aldus Zomers.

De wens was om alles zoveel mogelijk lokaal te houden en goederen- en afvalstromen te beperken.

Zo min mogelijk transportbewegingen

Duurzaamheid is gedurende het hele traject een belangrijk aspect. Der Vries: “Het aantal transportbewegingen wilden we zoveel mogelijk beperken. Wij doen al ruim twintig jaar zaken met Rensa en hebben Ray Theunissen, onze vaste vertegenwoordiger vanuit Rensa, daarom gevraagd om ons ook bij dit project te ondersteunen. Ze hebben de materialen geleverd in bulk in plaats van per woning. Zo voorkwamen we een gigantische goederen- en afvalstroom, waar wij niet op zitten te wachten maar de bewoners al helemaal niet.” Om ook de aanvoerlijnen kort te houden, haalde Rensa de radiatoren rechtstreeks op bij de fabriek van Henrad en leverde ze direct af op locatie.

Een andere wens van Vincio Wonen was om alles zoveel mogelijk lokaal te houden. “Dat is ook een reden waarom we voor Henrad kozen, zij zijn hier in de buurt gevestigd. Het kan goed zijn dat er mensen een woning bij ons huren, die daar werken. Dat geeft weer werkgelegenheid hier in de regio en dat stimuleren we graag”, aldus Mingels.

Prefab aangeleverd

De beugels voor de ECO-radiatoren zijn door Rensa al geprefabt en worden kant en klaar afgeleverd in Hoensbroek. De installateurs hoeven op locatie alleen nog gaten in de kozijnen te boren en de ECO-radiatoren op te hangen. “Dit scheelt enorm veel werk voor onze installateurs. En hoe minder lang we in een woning aanwezig zijn, hoe fijner het ook is voor de bewoners. Prettig dat Rensa naast het efficiënte transport, ook hierin meedenkt”, vertelt Der Vries.

Korte lijnen

Het voortraject is inmiddels afgerond en begin mei is Hajnadi gestart met de installatiewerkzaamheden. “De begeleiding tijdens het voortraject was ontzettend goed en dit is al 80% van het werk. Het kan niet anders dan dat dit gaat slagen, daar heb ik alle vertrouwen in”, vertelt Zomers met een grote glimlach. De korte lijnen en het snelle contact kenmerkt de samenwerking tussen de heren tijdens dit project. Der Vries tot slot: “We werken al lang samen dus we weten wat we aan elkaar hebben. Dat betekent dat we ook wel eens de waarheid zeggen, maar dat moet ook kunnen. Wij zijn een familiebedrijf en zien dat ook terug bij Rensa, dat geeft vertrouwen. Een vaste, stabiele factor waar je op kunt bouwen.”

Ook een energiezuinig en comfortabel binnenklimaat voor jouw klant?

Wil je bij jouw klant ook een goed werkend binnenklimaatsysteem realiseren en ben je benieuwd hoe Rensa je kan ondersteunen? Bekijk hier wat we voor je kunnen betekenen in de puzzel van verduurzamen.