Eindhoven - Strijp R
Slimme logistieke oplossing: meereizend minimagazijn
Strijp R is een nieuwbouwwijk in Eindhoven, gelegen op het voormalige Philipsterrein. De strak gedetailleerde woningen knipogen met hun sheddaken naar het verleden. Alle woningen zijn gekoppeld aan een distributienet dat gevoed wordt door diverse open bronnen. Van binnen zijn de woningen qua energieopwekking helemaal klaar voor de toekomst.
De woningen worden door Kemkens in opdracht van Hydreco voorzien van een warmtepomp, buffer en boiler van Stiebel Eltron, geleverd via Rensa. Ook de appendages worden via Rensa geleverd. “Wij voorzien de woningen van een duurzame energie-oplossing. Hiermee dragen wij bij aan een duurzame toekomst,” zegt Paul Smets, projectleider bij Kemkens.
Geen overzicht
Het project, dat in zijn totaliteit bestaat uit 500 woningen, begon gefaseerd voor Kemkens: tien woningen hier, twintig daar. De laatste fase van de opdracht bestond echter uit maar liefst 205 woningen en twintig appartementen. Het bestellen van materialen per warmtepomp werd een tijdrovende klus. Paul Smets: “Ik was samen met de monteurs te veel tijd kwijt met bestellen. Dat moest anders.” Kemkens nam contact op met vaste technische groothandel Rensa voor een slimme oplossing.
Dat werd een container op locatie, gevuld met materialen. Paul Lamers, accountmanager bij Rensa: “Wij hebben onze eigen ingerichte container geplaatst. Met Kemkens hebben we vervolgens overlegd wat er in welke fase klaar moet liggen.” Smets: “We hebben eerst een paar proefwoningen gemaakt en op basis daarvan de benodigde materialen ingeschat. Die inschatting bleek te hoog, dus hebben we het inmiddels naar beneden bijgesteld.”
Nooit mis grijpen
De container fungeert als meereizend minimagazijn, zodat de voorraad altijd onder handbereik is. “De monteurs bestellen zelf hun spullen vanaf de bouw”, vertelt Smets. “Dat doen ze via de Rensa-app. Ze scannen het lege bakje, bestellen en de volgende dag komt de levering.”
Grote voordelen zijn dat er geen incourante materialen in de container liggen en dat monteurs nooit mis grijpen. “Monteurs vinden het ook leuk om dit zelf te doen en je betrekt ze zo echt bij het project. Mij scheelt het enorm veel tijd die ik nu weer aan andere zaken kan besteden.” De container verhuist mee met de werkzaamheden van de monteurs, zodat ze nooit ver hoeven te lopen. Lamers: “Straks, in de volgende bouwfase, gaat de container terug naar Rensa. De ‘oude’ materialen gaan er dan uit en de nieuwe er in. Dit stemmen we met elkaar af.”
Door het dakraam
Elke woning op Strijp R krijgt een warmtepomp, buffervat en boiler. Bij elkaar zijn dat drie pallets van 150 kilogram per stuk. “Een flinke logistieke operatie dus”, zegt Smets. Aanvankelijk zou de installatie op de begane grond worden geplaatst, maar dat werd uiteindelijk de tweede verdieping. Om de pallets met materialen daar te krijgen, werd de grootte van het dakraam speciaal aangepast. Een torenkraan hijst de pallets naar binnen, waar twee extra man ervoor zorgen dat alles op zijn plek komt te staan.
Passende oplossing
Beide Pauls zijn enthousiast over de manier van werken. Smets: “Dit is wat mij betreft zeker voor herhaling vatbaar. Natuurlijk moet het project zich er wel voor lenen.” Lamers vult aan: “Elk project is maatwerk. We kijken altijd naar de vraagstelling en komen dan met een passende oplossing. Gezien de looptijd en materiaalbehoefte was hier ons voorstel een container te plaatsen.” Voor de bouwvak van 2020 moet het hele project klaar zijn en is Eindhoven een toekomstbestendige woonwijk rijker.