Elspeet - De Struyckenbergen

Duurzaam én comfortabel: het kan echt samen!

Relais & Chateaux De Struyckenbergen, voorheen een oud landhuis maar inmiddels gerenoveerd tot luxe villa met wellness-faciliteiten. De eigenaar van de villa, de familie Sørensen wenste een duurzame en volledig gasloze villa. Bite Installatie en Rensa sloegen de handen in een en bedachten een slimme en passende oplossing voor dit pand, waar de behoefte aan comfort hoog is. Sørensen: “De villa is nu volledig verduurzaamd en het blijkt dat dit ook gewoon kan zonder concessies te doen op comfort. Dat is toch fantastisch?”
 

Een villa die al decennialang van generatie op generatie overgaat in de familie. Om deze reden vindt Sørensen het zo belangrijk om zorgvuldig met deze plek om te gaan en te kijken naar de langere termijn. Sørensen: “Zo duurzaam mogelijk, maar wel voldoen aan onze hoge comfortwensen.” Een gezond en aangenaam binnenklimaat, goede en geluidloze ventilatie in alle vertrekken en een hoog warmwatercomfort. Dit waren de uitgangspunten waarmee Bite Installatie in opdracht van  Hanzebouw B.V. aan de slag ging.

Hoge comfort wens

Het verduurzamen van een luxe villa die van alle gemakken voorzien is, brengt logischerwijs uitdagingen met zich mee. Daar liep ook Andries van Belzen, eigenaar van Bite Installatie tegenaan: “De villa wordt vaak verhuurd aan grote groepen, die allen na een wandeling op de Veluwe een warme douche willen nemen. In totaal zijn er acht slaapvertrekken met eigen badkamer. De piekvraag in warm water is op zo’n moment dus ontzettend hoog. Dit op een duurzame en gasloze manier oplossen is een uitdaging.” Dat het om bestaande bouw ging, maakt het project extra complex. Bite moest rekening houden met de bestaande indeling en de beperkte technische ruimte, die zich ook nog eens in een bijgebouw naast de villa bevond. Van Belzen: “Bovendien wilde de opdrachtgever stille systemen, omdat de wanden in de villa behoorlijk dun zijn. Een extra uitdaging dus.”

Wisselwerking

Frank Dimmendaal, technisch adviseur bij Rensa Techniek, ondersteunde Bite bij de invulling van deze uitdaging. Dimmendaal: “Omdat het om bestaande bouw gaat, hebben we de rollen omgedraaid. Van Belzen gaf aan hoe hij dacht dat de leidingen moesten lopen. Onze engineeringsafdeling maakte op basis hiervan diverse technische berekeningen, van warmteverlies en koellast, tot koud- en warmwaterberekeningen. Uiteindelijk hebben we de technische ruimte ingetekend en het volledige ontwerp geëngineerd.” Op dezelfde manier is de ventilatie van de begane grond gerealiseerd. “We hadden te maken met een ventilatie-eis en bestaande bouw. Het was even zoeken naar de beste oplossing, maar uiteindelijk hebben we hier de Ubbink Air excellent toegepast. Het was een mooie wisselwerking tussen alle partijen,” vult Dimmendaal aan.

Het leidde ook tot creatieve oplossingen. “In de slaapvertrekken is goede ventilatie essentieel. Er zijn meerdere mogelijkheden om dit op te lossen, maar die maken een ruimte niet altijd mooier. Uiteindelijk kwamen we samen op het idee om de ventilatieconvectoren weg te werken in het meubilair van de slaapvertrekken. Het is nu amper zichtbaar,” vertelt Dimmendaal trots.

Tekst gaat verder onder de foto's

Panasonic PRO-HT Tank

Om aan de warmwatereisen van een luxe wellness te voldoen, moeten alle tappunten te allen tijde boven de 60 graden zijn. Daarbij volstaat enkel een warmtepomp niet, zeker op zo’n grote schaal als deze. Dimmendaal ging daarom op zoek naar een duurzame, gasloze oplossing voor warm water en vond deze in de PRO-HT Tank van Panasonic. Dimmendaal: “Ik was direct enthousiast. Deze boiler heeft een tank-in-tankprincipe. Om de boiler zit een wisselaar, waardoor de boiler wordt opgewarmd met het hete gas van de warmtepomp. De condensor blijft achterwege. We slaan in dit geval dus een stap over en gaan direct van warmtepomp naar tapwater. Dit scheelt ruimte, maar met name veel energieverlies.” Panasonic is een van de weinig fabrikanten die voor dit soort projecten een gasloze oplossing heeft. “Met een standaard warmtepomp ben je niet in staat deze hoge temperaturen te halen. Enkel met elektrische elementen, maar dat is minder duurzaam,” vult Dimmendaal aan.

Opnieuw om tafel

Het uiteindelijke plan wijzigde meermaals gedurende het proces. Dit vroeg om flexibiliteit van alle partijen. Van Belzen: “Boven de kelder zou in eerste instantie een vergaderzaal komen. Later veranderde dit in een accommodatie voor vier personen, met sauna en badkamer. De hele installatie moest hierop worden aangepast.” Daar bleef het niet bij. “Op het laatste moment kwam er een extra bubbelbad bij, met een inhoud van zeshonderd liter. We moesten regelmatig opnieuw om tafel om te bekijken of het paste in het bestaande plan,” aldus Dimmendaal. De levering van de PRO-HT Tank was ook een knap staaltje technische planning. Dimmendaal hierover: “Nadat de prefab kelder was geplaatst, moest de tank in de technische ruimte worden gehesen voordat het dak erop kwam.”

Reinigend voor je longen

De villa met wellness is inmiddels in gebruik en de eerste recensies van gasten zijn lovend. Ook Sørensen zelf is meer dan tevreden over het resultaat: “Dit pand is reinigend voor je longen om in te verblijven. De warmte in de villa is exact zoals je het wil hebben. Het voelt zelfs als verse buitenlucht die op de juiste temperatuur is.”

Van Belzen en Dimmendaal kunnen niet anders dan beamen dat het een succesvol project is. Dimmendaal: “Van Belzen was fysiek op de bouw aanwezig en wij hielpen vanaf kantoor met de technische vertaling. Het was een heel goede wisselwerking.” Van Belzen vult aan: “Een enorme technische uitdaging, maar door de kennis en ervaring van Rensa hebben we geen moment getwijfeld of we het gingen redden.”