Delfzijl - Prefab SKID

Klaar voor de toekomst met geprefabriceerde SKID

Een geprefabriceerde skid in een hijsbaar frame dat door Rensa al is voorzien van alle benodigde componenten. Een toekomstbestendige oplossing!    
 

Een tekort aan vakmensen en een krappe tijdsplanning waarbinnen de gehele installatie gerealiseerd moet worden. Een herkenbaar probleem, waar ook Huisman Installatietechniek tegen aanliep. Samen met Rensa bedacht Huisman een slimme oplossing, om binnen de strakke planning toch alle woningen te voorzien van een duurzame en toekomstbestendige installatie.

Duurzaam asielzoekerscentrum

Huisman Installatietechniek is door Geveke Bouw gevraagd om de installatiewerkzaamheden te verzorgen voor de renovatie van een duurzaam asielzoekerscentrum in Delfzijl. In totaal gaat om 76 woningen en deze grote aanvraag zorgde bij Huisman voor de nodige uitdagingen. Christiaan Wubs, projectleider bij Huisman: “De tijdsplanning die wij kregen was krap en de technische ruimte waarin de installatie moest komen was klein. Wij waren daarom op zoek naar een oplossing om dit project toch binnen de gestelde tijdsmarges en met de beschikbare vakmensen, te realiseren. We kwamen met Rensa in contact en leerden hun prefab afdeling kennen. Dit opende mijn ogen!”

Maatwerk

De wensen en behoeftes van Huisman werden in kaart gebracht. Stijn Lubbers, Projectcoördinator bij Rensa: “Een aantal hoofdcomponenten stonden vast; een Brine-Waterwarmtepomp en separate 200 liter boiler van Alpha Innotec (Nathan Systems). Vervolgens keken wij wat er aan ruimte nog beschikbaar bleef en welke mogelijkheden daarbinnen waren.” Huisman wilde er ook een warmtemeter in en extra temperatuursensoren. “Dit zijn kleine bijzonderheden die niet in elke installatie hoeven en die deze skid echt klantspecifiek en maatwerk maken,” benadrukt Lubbers.

Nathan Systems is ook betrokken geweest bij het voortraject van de ontwikkeling van deze skid. Ze hebben de hoofdcomponenten bepaald, het principeschema opgesteld en meegedacht in het functionele ontwerp. Lubbers: “De uitdaging was vervolgens aan ons om het prototype te bouwen en deze door te ontwikkelen tot de uiteindelijke skid.” Doordat het echt maatwerk was, werd alles in samenspraak gedaan met Huisman. “We hebben deze aanvraag niet over de bühne gegooid bij Rensa. Het mooie is dat we zelf ook meedachten in oplossingen en hierover samen sparden. Het is het samenspel van alle partijen dat uiteindelijk heeft geleid tot dit resultaat,” merkt Wubs op. Lubbers vertelt trots verder: “Uiteindelijk hebben we het samen voor elkaar gekregen om deze skid in een krappe drie weken te ontwikkelen.”

Van sceptisch naar enthousiast

Een skidontwerp is een relatief nieuw concept in de markt en dat zorgde bij Huisman voor de nodige twijfel. Cor Dotinga, Accountmanager bij Rensa vertelt: “Naarmate mijn collega’s en ik verder in het proces kwamen en de skid steeds concreter werd, sloeg bij Huisman de twijfel om in enthousiasme.” Wubs: “Je moet me eerst overtuigen en als ik overtuigd ben is het een GO en gaan we er met de volle 100% voor.” De structuur en goede organisatie van Rensa viel ook in de smaak: “Gedurende het proces loop je tegen aspecten aan die anders moeten. Stijn werkte heel gestructureerd en hield alles bij met handige lijstjes. Hierdoor bleef het heel overzichtelijk en konden we de controle volledig uithanden geven. Rensa dacht overal aan.”

Tekst gaat verder onder de foto's

De nodige uitdagingen

Het korte tijdsbestek waarbinnen deze skid gerealiseerd moest worden, was ook voor Rensa een uitdaging. Lubbers: “Er zit een nieuw type warmtepomp in van Nathan, die nog in ontwikkeling was terwijl wij al bezig waren met de fysieke opbouw van een eerste prototype skid. Dit vroeg om ad hoc schakelen van alle kanten. Ook de planning van de serie productie veranderde dagelijks, doordat we afhankelijk waren van onze toeleveranciers voor de levering van de componenten.” Door goede onderlinge afstemming kwamen de leveringen op de bouw niet in gevaar.

Klaar voor de toekomst

Het tekort aan vakmensen zal de komende jaren groter worden, terwijl er naar verwachting 100.000 woningen gebouwd gaan worden. Door deze ontwikkeling zal de vraag naar prefab en standaardoplossingen stijgen. Lubbers: “We zijn daarom bezig met de ontwikkeling van een aantal standaard skid’s, die in principe zo in een bijpassende woning geplaatst kunnen worden.”

Een andere ontwikkeling die je ziet is dat Rensa steeds eerder in het bouwproces aan haakt. Zo kunnen ze al eerder adviseren daar waar nodig en meedenken in oplossingen. “In de toekomst kan er dan wellicht al tijdens het tekenproces van de woning rekening gehouden worden met de afmeting van de skid. Je draait het proces dus eigenlijk om,” vertelt Dotinga hoopvol.

Voor herhaling vatbaar?

Als het aan Huisman ligt absoluut. “Het was een prettige samenwerking en Rensa denkt echt mee. Het is geen eenzijdig verhaal. Het heeft ons veel tijdswinst opgeleverd en onze monteurs konden hierdoor op een andere plek aan het werk. Normaliter ben je per woning toch z’n 16 uur aan installatiewerkzaamheden kwijt en nu werd de skid met een paar handelingen aangesloten. Dit scheelt ons dus enorm,” benadrukt Wubs. Dotinga beaamt de goede samenwerking: “We zijn samen met Huisman zelfs alweer bezig met een nieuw project. Dit keer voor 50 woningen waar we mogelijk weer een skid gaan ontwikkelen. Op naar een nieuw succes dus!”