Leiden - Bouwplaatslogistiek
Efficiënte bouwplaats
Door mee te denken over prefab en bouwplaatslogistiek draagt Rensa bij aan een geolied bouwproces van in totaal 621 appartementen in Leiden.
De Leidse Schans is een enorm project waarin in totaal 1900 studentenwoningen, voorzieningen en starterswoningen worden gebouwd. De campus moet niet alleen studenten huizen, maar vooral ook ruimte bieden aan starters en afgestudeerde young professionals in de studentenstad.
Op dit moment bouwen Ballast Nedam en Vorm Bouw een fase van 621 appartementen die eind dit jaar af moeten zijn. Breman Zuid verzorgt het ontwerp, de engineering en de montage van de installatietechniek. Projectleider Mark Dam van Breman Zuid: “We hebben de samenwerking met de groothandel gezocht om het proces op de bouwplaats zo efficiënt mogelijk te kunnen organiseren. Zo kunnen we het montagewerk van 20 woningen per week realiseren.”
Het deelproject bestaat uit 197 studentenwoningen, en 424 iets grotere appartementen voor young professionals. De kleine appartementen met badkamer worden met elektrische radiatoren verwarmd. Voor de tapwater zorgt de warmtepompboiler Arostor van Vaillant, met een inhoud van 150 liter. Daarnaast heeft elke woning een ventilatietoestel met warmteterugwinning, de Renovent Excellent van Brink. Bij de appartementen voor de young professionals heeft elke woning een eigen warmtepompboiler en balansventilatietoestel, bij de studentenwoningen delen twee studentenwoningen een warmtepompboiler. De energie uit de afgezogen ventilatielucht wordt gebruikt om de warmtepomp te voeden. Elk appartementje heeft een eigen badkamer met douche en toilet, met hoofdzakelijk sanitair van Ideal Standard. Het installatiewerk in de ruwbouw is door Breman zelf verzorgd.
Uitdaging: bouwstroom
De bouwstroom gaat snel: de planning voorziet 20 appartementen per week. De gebouwen zijn tot 17 verdiepingen en hebben lange gangen. Er zit dus een hele grote uitdaging in het effectief stroomlijnen van de materiaal en montagestromen. Key accountmanager Dirk Roes zat vroeg aan tafel om mee te denken. “Dat is hier de sleutel geweest tot een efficiënte bouwstroom. Onze uitdaging hier was om het met Breman zo strak mogelijk te organiseren zodat zij geen buikpijn hebben over het proces.”
Samen met de installateur werd het proces in behapbare stukken opgeknipt. De warmtepompboilers, inclusief stoeltje en montagebeugels worden met de ventilatietoestellen, in linker- en rechteruitvoering, vanaf februari dit jaar elke week per container aan de bouw geleverd op een vast afgesproken tijdstip. Dit betekende dat Breman een wekelijkse stroom materialen ontvangt –soms zelfs meer dan één trailer-, die zij snel kunnen verdelen op de bouw, zodat hun mensen efficiënt kunnen monteren. Op deze manier is er geen voorraad op de bouw, zo min mogelijk afval, en kan de interne bouwlift op effectieve wijze worden gereserveerd en worden ingezet. Installatiemonteurs kunnen zich zo veel mogelijk concentreren op hun belangrijkste taak.
Sanitair: voormonteren
En dan de badkamers. Hiervoor schakelde Rensa zusterbedrijf Gévier in, specialist in badkamers, sanitair en zink. Op de afdeling Prefab van de groothandel wordt het sanitair voorgemonteerd. Voor de ruwbouw betekende dit dat het inbouwreservoir uitgepakt op de bouw werd geleverd: op hoogte gesteld, voorzien van knietje en een stukje leidingwerk. In deze bouwfase hoefde het reservoir enkel maar aangesloten te worden. De montagematerialen voor de pot, en het isolatiematje –onderdelen van het reservoir- werden uit deze stroom gehaald, en bij de sanitair levering bijgevoegd.
De wastafels zijn bij de afdeling Prefab voorzien van sifon, aanvoerleiding en kraan, op de toiletten is de bril voorgemonteerd. Al dit materiaal is per woning, genummerd, in afsluitbare containers klaargezet voor diezelfde wekelijkse leveringen op de bouwplaats. Ook hier zo min mogelijk verpakkingsmateriaal, maar uiteraard wel genoeg karton dat het sanitair veilig vervoerd kan worden.
Toegevoegde waarde
Het logistieke plan zorgt ervoor dat de vrachtwagen van Rensa wekelijks zo rond de 30 rolcontainers aan installatiematerialen en sanitair levert, genummerd op appartement. De coronacrisis zorgde bij toeleveranciers her en der voor uitdagingen. “Maar dan komt onze toegevoegde waarde als groothandel kijken”, vertelt Roes. “Wij hebben ervoor gezorgd dat we ruimschoots materialen in huis hadden, zodat de klant altijd zijn leveringen heeft gekregen. Deze tijd laat juist zien welke waarde de voorraadfunctie van de groothandel kan hebben.” Dat geldt net zo voor het prefabben. Dirk Roes: “Met deze werkwijze kunnen we de monteursuren veel effectiever maken. We beperken de vervoersbewegingen op de bouwplaats, minimaliseren de afvalstromen, en brengen de faalkosten op een werk terug. We nemen geen werk over, maar maken het werk beter.”