Amsterdam - Strakke planning

Luxe appartementen met een knap staaltje installatiewerk

Een strakke planning en een wensenlijst die maar blijft groeien. Normaliter vraagt dit om problemen, maar niet voor Lok installaties, totaalinstallateur voor E- en W-installaties. In opdracht van aannemer Boele & van Eesteren verzorgden zij de installatie voor 28 luxe appartementen in het mondaine topsegment. Arjen Lok, directeur Lok installaties, vertelt: “Mede door de inventiviteit van onze eigen werkvoorbereiders en monteurs, is het uiteindelijk gelukt.”   

Prefab is het antwoord

Al het kanaalwerk in de vloer krijgen, was volgens Ferry Andringa, leidinggevend monteur Lok installaties, een van de grootste uitdagingen. “Oorspronkelijk had het project één verdieping minder. Later is er van elke verdieping 20 centimeter afgesnoept, zodat er een extra verdieping bovenop kon. De vloer is hierdoor relatief dun geworden, maar de vraag naar installatie bleef groot. De techniek die we met passen en meten erin hebben gekregen, is enorm. Dat is best bijzonder,” vertelt Andringa trots.
 

"Sluitingsdata kende dit project niet"


De strakke planning zorgde ook voor de nodige spanningen. Andringa: “In een hele korte bouwtijd moest dit pand gerealiseerd worden. Het is niet per se de techniek die moeilijk of ingewikkeld is, het is vooral groot en veel.” “Ieder appartement is uniek. Er zit daardoor weinig repeterend werk in,” vult Lok aan. Door te prefabben, is het de heren van Lok toch gelukt. “Een deel van de technische ruimte hebben we bij ons in de werkplaats al op een houten bord gemaakt. Dit is iets wat we in de toekomst zeker vaker gaan doen. Het is op de bouw makkelijker werken én het scheelt tijd en afval,” aldus Lok. Om het Lok zo makkelijk mogelijk te maken, heeft Rensa meegedacht over slimme productgroepen waardoor het eenvoudiger en efficiënter te prefabben is. “Dat heeft nog behoorlijk wat voeten in de aarde gehad, want de beschikbaarheid van producten is verschrikkelijk op dit moment,” vult Steller aan.

Wie betaalt, bepaalt

Waar je normaal met sluitingsdata werkt bij een project, ging dat bij dit project anders. Lok verduidelijkt: “Het is een doelgroep die wat te zeggen heeft. De wijzigingen blijven tot op de dag van vandaag nog komen. Een badkamer in het ene appartement moet verplaatst worden maar dat heeft ook gevolgen voor de andere appartementen. De WTW-installatie van de onderburen ligt in de vloer, maar daar loopt ook de riolering van het bovenliggende appartement. Op een gegeven moment moesten we keuzes maken wie ervoor gaat op wie.” Dit vroeg behoorlijk veel flexibiliteit van Lok. “Een uitdaging op alle fronten. De creativiteit van onze monteurs heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat het gelukt is,” vult Lok trots aan.

Het venijn zit hem in de staart

“Het was een behoorlijke klus, maar we zijn ontzettend trots dat we samen met onze partners alle technische uitdagingen hebben opgelost. De oplevering is begin 2022, dus de staart moet nog komen en het venijn zit hem daar meestal in,” knipoogt Lok. “We moeten nog een laatste tandje bijzetten om de techniek aan elkaar ‘te knopen’ en het tot een succes af te ronden,” vult Ferry aan. Ook vanuit Rensa is er grote bewondering voor dit project en de samenwerking. “Je kan het niet alleen, dat geldt voor iedereen. Mooi om te zien dat als je iets in beweging zet, dat dit eruit kan komen. Dat kan alleen samen,” sluit Steller af.

Rensa heeft een heel aantal producten geleverd aan Lok installaties. Onder andere de volgende producten:

  • De WTW-unit t.b.v. de algemene ruimte begane grond van Wolf voorzien van warmtewiel type CRL-3500-A
  • Het VRV-systeem t.b.v. de algemene ruimte begane grond van Daikin
  • 28 koelmachines voor de appartementen van Daikin
  • 28 gaswandketels en boilersystemen voor de warmwatervoorziening van Intergas
  • 28 Synco regelingen van Siemens met bijbehorende 6-weg omschakelkleppen
  • Alle appendages in de techniekruimte voor verwarming en koeling, waaronder de pompgroep en collector van Oventrop en de scheidingswisselaar van Reflex