Groningen - WarmtepompSKID
 

WarmtepompSKID biedt nieuwbouw Korreweg uitkomst

Op de Groningse Korreweg verrijst een nieuw energiezuinig appartementencomplex. Aan Niemeijer Installatietechniek de uitdaging om 136 sociale huurwoningen op een snelle wijze te voorzien van een duurzame prefabinstallatie voor het luchtverdeelsysteem en een warmtepompSKID. Projectleider André Lubbers: “Bij een project van deze schaal kom je interessante uitdagingen tegen. We konden de hulp en expertise van Rensa goed gebruiken.”

De Groningse kanaalzone ondergaat een grondige make-over. De Oosterhamrikkade verandert van industrie naar woningbouw. Met de komst van de sociale huurwoningen wil woningcorporatie Lefier mensen met een beperkt budget ruimte bieden op de woningmarkt. Woningen die bovendien gasvrij en energiezuinig worden opgeleverd. Aan André Lubbers, projectleider Niemeijer Installatietechniek, om dit proces te stroomlijnen. “Onze hulpvraag was drieledig. Hoe zorgen we dat er zo min mogelijk verpakkingsmateriaal voor het luchtverdeelsysteem op de bouwplaats achterblijft? Daarnaast was het een uitdaging om 136 individuele technische ruimtes zo compact mogelijk te prefabben zodat we snel met weinig handjes een installatie konden plaatsen. De laatste uitdaging was hoe op een slimme en efficiënte manier de logistiek te regelen? Dus op de juiste momenten, de juiste materialen op de juiste plek krijgen. Door intensief met Rensa samen te werken, konden we die uitdagingen tackelen.”

Plastic reduceren

Coen Bisschop, vestigingsdirecteur Rensa Zwolle, was vanaf het begin nauw betrokken bij het project. Om de hoeveelheid verpakkingsmateriaal op de bouw te verminderen, ging Rensa niet over een nacht ijs. Bisschop hierover: “Bij zo’n luchtverdeelsysteem heb je te maken met veel slangrollen, koppelingen en plastic verpakkingen. Hoe kunnen we dat reduceren? Samen met Niemeijer Installatietechniek keek Rensa naar het ontwerp van de individuele appartementen. We kwamen al snel tot de ontdekking dat er in ieder appartement een vrijwel identiek luchtverdeelsysteem zou komen. Dat maakt het produceren van prefab gemakkelijk en efficiënt. We pakten één woning als model. Vervolgens keken we wat er per bouwlaag wordt ingestort. Hoeveel componenten moet je daarvoor uitpakken, aan elkaar schroeven, afkorten en op maat maken. Met hulp van onze afdeling prefab ontleedden we de modeltekening en stelden we een set samen. Toen bleek al snel dat je enorme hoeveelheden plastic verpakkingsmateriaal op de bouw kon reduceren door het bij Rensa al samen te vouwen, voor te monteren en per appartement te verpakken in een soort bak. Dit pakket wordt nu voorverpakt per appartement of bouwlaag uitgeleverd.” Dit werd uitgevoerd door de afdeling Prefabricage en Projectlogistiek in Doetinchem.

Efficiënte planning

Kijkend naar het bouwproces bevond het prepareren van het luchtverdeelsysteem zich in de ruwbouwfase. Dit betekent dat dit luchtverdeelsysteem wordt geleverd en er één of twee dagen later beton gestort wordt. Je kunt er dan niet meer bij. Het moet daarom op een hele efficiënte manier aangeleverd worden. Bisschop hierover: “Bij deze stroom loop je mee met het bouwproces van de aannemer. Dat betekende dat de monteurs van Niemeijer Installatietechniek steeds een aantal dagen voor het storten aanwezig moesten zijn voor de montage. De tweede stroom ontstond tijdens de levering van de warmtepomp-SKID. Samen met de mensen van Niemeijer Installatietechniek tekenden we een complete technische ruimte in binnen een stalen frame. Hier komt de hele techniek bij elkaar middels een plug and play-oplossing. Deze SKIDS hebben we juist in de afbouwfase per bouwlaag geleverd zodat de monteurs van Niemeijer Installatietechniek deze in één keer naar binnen konden schuiven en aan konden sluiten.”

Het ontwerp van de technische installatie is van Niemeijer Installatietechniek zelf. Zij wilden graag met een all electric-warmtepomp met boiler werken. Een volledig all-electric installatie. Rensa Techniek bouwde dit om naar een compacte SKID-oplossing. “Dan begint het spel,” vertelt Bisschop. “Met de technici van Niemeijer Installatietechniek doen we diverse checks op het ontwerp. Vervolgens bouwen we een prototype en zijn er nog diverse aanpasrondes. Hier komt uiteindelijk een definitief model uitrollen.”

Samenwerking Gévier

De derde stroom valt samen met de logistieke stroom van zusterbedrijf Gévier. Het sanitair waaronder wastafels en toiletten, wordt op hetzelfde moment geleverd als de SKID. Bisschop vertelt: “De coördinatie ligt in dit geval bij Rensa. Hierbij zet Rensa een vast team op een dergelijk project. Deze binnendienstmedewerkers zijn de spin in het web van de logistieke operatie. Zij  bewaken de afroeporders, zorgen dat de SKIDS op tijd klaarstaan en coördineren het transport en de planning samen met Gévier.” 

Tijdswinst

Volgens Lubbers is het een groot voordeel om al eenmalig en vroegtijdig te bedenken hoe je materiaal aangeleverd wilt hebben. Een goede planning neemt heel wat zorgen weg. “Wanneer die trein niet stagneert dan loopt zo’n levertraject soepel. Het geeft ook duidelijkheid. Daarnaast is tijdswinst een heel belangrijk voordeel. Voor de montage van zo’n technische installatie zijn monteurs van ons twee dagen per appartement kwijt. Wanneer je die tijd en energie verschuift naar Rensa en je krijgt daar een compleet voorgemonteerde installatie voor terug die je in een halve dag in een appartement schuift, levert dat je een enorme tijdswinst op.” Bisschop vult aan: “Bovendien wordt de installatie bij Rensa in een hele klinische, stofvrije ruimte gebouwd zonder weersinvloeden. Je bouwt dus ook nog een veel hoogwaardiger installatie. Naast dat je geen afval op de bouw hebt, is het bestelproces ook een stuk eenvoudiger. Rensa maakt één artikelnummer per prefabset. Dit terwijl er meerdere producten in een set gaan. Je zit niet te wachten op een bon met 300 orderregels. Nu hebben ze maar een orderregel per appartement. Ditzelfde geldt ook voor de SKIDs. Die bestaan ook uit tientallen componenten. Je sleutelt alle risico’s en kansen op fouten eruit. Hierdoor verbetert de kwaliteit en reduceer je faalkosten.”

Soepele samenwerking

Niemeijer Installatietechniek voert per jaar meerdere prefabprojecten uit. “SKIDbouw is in opkomst en pakken we ook steeds vaker op,” geeft Bisschop aan. “Het mooie is dat bij dit project prefab en SKIDbouw gecombineerd met een stuk slimme logistiek in één project samenkomen. Het gebeurt niet vaak dat we drie sterke Rensa-waardes in een project kunnen vatten. Die combinatie maakt dit project echt bijzonder.” Lubbers vult aan: “Voor ons is Rensa een hele betrouwbare partij. We werkten intensief samen tijdens dit project. Je merkt ook dat Rensa de juiste ingangen heeft bij de fabrikanten. Dat was met name handig bij het ontwikkelen van de SKID. Rensa kon gemakkelijk ruggespraak hebben met de fabrikant om te kijken of we op de goede weg zaten. Dat heeft zich uitbetaald in een goede technische installatie die eenvoudig te installeren was.”