Uitdaging: een koellastberekening maken voor je aircosysteem, hoe doe je dat?

Elk project waar jij als installateur aan werkt, is weer anders dan het vorige. In een slaapkamer van 10 m2 hang je een ander aircosysteem dan in een kantoorruimte van 50 m2. In een pand met drie glazen wanden heb je een ander vermogen nodig dan in een ruimte met slechts één klein raam. Om precies de benodigde capaciteit te bepalen en het juiste soort aircosysteem te kiezen voor een bepaalde ruimte of pand maak je een koellastberekening. Dat is belangrijk, omdat de airco dan het meeste rendement levert en een optimaal binnenklimaat creëert. Soms is die berekening heel eenvoudig, soms is die vrij ingewikkeld. Hoe het precies werkt? Rensa legt het je uit!

Koellastberekening maken voor eenvoudige projecten

Voor eenvoudige projecten, zoals wanneer je een aircosysteem plaatst in een enkele slaapkamer of een standaard woning, kun je met een simpele koellastberekening goed bepalen wat je nodig hebt: h x b x d x de warmtefactor (W/m³). Voor die warmtefactor heb je keuze uit drie opties:

  • Het meest gebruikelijk is 40 Watt/m³, voor een standaard, redelijk geïsoleerde ruimte, zoals een slaapkamer.
  • 30 Watt/m³ pas je toe voor zeer goed geïsoleerde ruimten of als er bijvoorbeeld nauwelijks ramen aanwezig zijn.
  • 50 Watt/m³ gebruik je voor als de ruimte niet tot nauwelijks is geïsoleerd, enkel glas heeft of bijvoorbeeld als er constant veel mensen in de ruimte aanwezig zijn.

De selectie van je systeem: op basis van de berekening en meer

De uitkomst van je berekening is de benodigde capaciteit. Daarmee bepaal je welk soort aircosysteem je nodig hebt. In een enkele slaapkamer kies je vrijwel altijd voor een wandmodel met een bepaald vermogen. Gaat het om meerdere ruimten, dan heb je nog meer keuzes te maken. Ga je bijvoorbeeld voor een single split- of multi split unit? Dat ligt er onder andere aan waar de verschillende ruimten zich ten opzichte van elkaar bevinden. Liggen ze uit elkaar, dan is het eenvoudiger om twee losse single split units te installeren dan om al het leidingwerk van je multi split unit aan te leggen. Bovendien kun je met meerdere single split units per ruimte bepalen of je koelt of verwarmt, in plaats van dat je het hele systeem alleen overal kunt laten koelen of verwarmen. De keuze voor single split of multi split rolt niet uit je koellastberekening. Die maak je na de berekening zelf op basis van o.a. de bouwtechnische situatie en de wensen van je opdrachtgever. 

Ook belangrijk om mee te nemen in je overweging bij de selectie van een systeem voor meerdere ruimten: worden alle ruimten steeds tegelijk gebruikt? Stel dat je een woonkamer en een slaapkamer hebt die beiden 3,5 Watt nodig hebben. Dan zou je dus uitkomen op een systeem van 7 Watt. Maar als beide ruimten niet steeds tegelijk gebruikt worden, kun je ook uit met een iets kleiner systeem. Dat is goedkoper voor je klant en je hoeft wellicht ook minder elektrische aanpassingen in de meterkast te doen.

Koellastberekening maken voor complexere projecten

Werk je aan een groter of ingewikkelder project, dan is een simpele koellastberekening niet voldoende. Denk aan bijvoorbeeld een compleet huis met zonwering, ruimten waar heel veel computers staan of panden waarin op verschillende momenten gedurende de dag verschillende hoeveelheden mensen aanwezig zijn. Al die factoren neem je mee in je koellastberekening. Als installateur zelf zo’n complexe berekening uitvoeren is lastig. Je hebt er dure en ingewikkelde software voor nodig. Het kost je bovendien veel tijd, terwijl de drukte al groot genoeg is in de branche en je ook andere werkzaamheden te doen hebt. Uitbesteden is daarom vaak de meest logische keuze. Bij Rensa houden we wel van een uitdaging. We helpen je daarom graag.

Snel en efficiënt je koellastberekening maken

Als installateur is jouw doel om keer op keer weer een optimaal binnenklimaat voor je klant te realiseren. En dat doe je natuurlijk het liefst zo efficiënt mogelijk. Rensa helpt je. Voor kleinere projecten maak je met onze aircoconfigurator in enkele eenvoudige stappen een koellastberekening voor jouw project. Heb je een complexer project en besteed je de berekening graag helemaal uit, of wil je even overleggen of iemand hebben die met je meekijkt? De experts van Rensa staan voor je klaar. Meer weten over de configurator of de ondersteuning die wij bieden?
 

Ontdek het hier