Redactioneel

Installatiebranche wil jaarlijks 100.000 hybrides plaatsen

De hybride warmtepomp staat een forse groei te wachten. Een brede coalitie van installatiebranche, netbeheerders en stichting Natuur & Milieu pleit bij de overheid voor een forse financiële injectie. Door onder meer de ISDE te verhogen moeten er vanaf 2024 jaarlijks 100.000 ketel-warmtepompcombinaties geplaatst worden.

Dat is naar schatting een vertienvoudiging van het huidige aantal hybride warmtepompinstallaties dat momenteel jaarlijks geplaatst wordt. De hybride, een combinatie van warmtepomp en cv-ketel, is ondanks de marktpotentie nog niet echt doorgebroken. De afgelopen jaren kozen veel woningeigenaren vanwege de kosten en onduidelijkheid over verduurzaming nog voor een cv-ketel vervanging, of investering in isolatie.

Coalitie

Daar moet verandering in komen, vindt de Coalitie HR-Hybride, bestaande uit Techniek Nederland, Netbeheer Nederland en Natuur & Milieu. Het nieuwe kabinet moet de komende regeerperiode jaarlijks 120 miljoen extra spenderen aan het aanjagen van de hybride warmtepomp. Het merendeel van de miljoenen zal besteed worden in het verhogen van de ISDE-subsidie voor de gasketel-warmtepompcombinatie. Maar ook moet er meer geld naar opleidingen voor warmtepomptechniek en productinnovatie.

De hybride warmtepomp is in 2030 in bijna alle gevallen goedkoper dan een traditionele cv-ketel, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Combinatie met gasketel

De hybride installatie is een verduurzamer voor woningen die nu nog met een gasketel worden gestookt. Bij een hybride installatie neemt de warmtepomp het overgrote deel van de verwarmingsvraag voor rekening. Bij koude dagen en bij de productie van warm tapwater, springt de gasketel bij. De hybride is vooral een goede keuze voor woningen die qua energiebehoefte nog niet de stap naar een volledig elektrische warmtepomp kunnen maken. Zo hoeft dan niet altijd een compleet afgiftesysteem te worden aangepakt. Voordeel van een hybride is dat er met de gasketel altijd een volledige backup aanwezig is.

Op dit moment krijgen woningeigenaren, afhankelijk van het vermogen van de warmtepomp, tussen de 1.350 en 2.600 euro subsidie via de ISDE.

Meer weten over de techniek van hybride warmtepompen? Bekijk HIER onze thema-aflevering van TechTalk.