Ventilatie vol kansen en uitdagingen

“World of Oxygen” zo luidt de slogan van DUCO, specialist in ventilatie techniek. Peter Hartveld, business manager Installatie bij DUCO, voelt zich hier medeverantwoordelijk voor. De wereld van ventilatietechniek wordt belangrijker, maar ook complexer. Installateurs vragen steeds meer om ondersteuning. Hartveld: “We gaan het daarom samen doen. We ontzorgen de installateur en begeleiden de projecten van A tot Z.”

Maximaal ontzorgen

De service en handelingen die een installateur moet verlenen na het installeren van een toestel, is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Dit is enerzijds een gevolg van de nieuwe BENG eisen die sinds 1 januari 2021 gelden. Maar ook duurzaamheid en energiezuinigheid zorgen ervoor dat het pakket aan eisen groter wordt. Voor de installateur wordt het steeds lastiger om dit bij te houden en de behoefte om ontzorgd te worden stijgt.

Er komt meer op het bordje van de installateur: warmteverliesberekeningen, systeemberekeningen, zoneren, inregelen. Ventilatietechniek is hot en dat komt ook omdat COVID-19 het belang van binnenluchtkwaliteit nog eens dik onderstreepte. De nieuwbouwnorm BENG die sinds 1 januari van kracht is, vraagt meer inspanning van de installateur en prestaties van het systeem. Het is dan ook niet gek dat de installateur kennis en ondersteuning ophaalt bij groothandel en fabrikant.

Hartveld: “Als producent zijnde hebben wij deze kennis in huis en daarom nemen we de installateur graag aan de hand mee. We willen van meerwaarde zijn voor de installateur, zodat het hem in werk scheelt. Van het maken van een ventilatieberekening tot het zorgen voor duidelijke instructies voor de installatie. Wij proberen de installateur te ontzorgen op allerlei gebieden, daar waar hij behoefte aan heeft.”

Terug naar de eenvoud

Ook bij de ontwikkeling van nieuwe apparatuur houdt DUCO hiermee rekening. “Onze apparatuur is zo ingericht dat het door één monteur snel en op de juiste manier geïnstalleerd kan worden,” vertelt Hartveld. De systemen zelf zijn ingewikkelder dan voorheen, volgens Hartveld: “Tien jaar geleden waren alle systemen hetzelfde en was dit eenvoudig te installeren door installateurs. Met name systeem D is een heel ander principe. Hiervoor is veel uitleg en ondersteuning nodig.”

“We willen van meerwaarde zijn voor de installateur.”

Volledige projectondersteuning

Er is volgens Hartveld een toenemende vraag naar projectondersteuning: “Wij zien steeds vaker dat de installateur al vroeg in het proces bij ons aanklopt met alleen een tekening. Vanaf dat moment pakken wij het proces, samen met de installateur op. Van installatieberekening, het maken van de juiste tekeningen tot duidelijke instructies voor de eindgebruiker.” Maximale ontzorging leidt ertoe dat installateurs effectief de uren van monteurs in kunnen zetten.

Om de installateur hierbij te ondersteunen, heeft DUCO veel informatie over de systemen op hun website beschikbaar gesteld. Hartveld merkt echter dat de installateur ook vaak de voorkeur geeft aan persoonlijk contact en één op één geholpen wilt worden. Hartveld hierover: “Dit is ook iets wat wij belangrijk vinden en waar wij voor staan. Dit is ook waarom DUCO en Rensa goed bij elkaar passen mijns inziens, want bij Rensa zien wij het persoonlijke aspect ook terug.”

Blijven ontwikkelen

De komende jaren gaat DUCO nog veel ontwikkelen. Hartveld: “Onze focus ligt bij nieuwbouw en bestaande bouw/renovatie. Binnen systeem C en D is al veel beschikbaar, maar er zal ook nog veel ontwikkeld moeten worden om aan de steeds strengere BENG eisen te blijven voldoen. Een paar jaar geleden heeft DUCO binnen systeem D de DucoBox Energy Premium gelanceerd en daar is onlangs de DucoBox Energy Comfort bijgekomen. Hartveld: “Dit is een heel licht toestel, die onomkeerbaar door één monteur geïnstalleerd kan worden. De box heeft een passieve koeler en veel installatievoordelen.”

Het stilste systeem C van Europa

Een ander paradepaardje waar DUCO verder in gaat investeren is de DucoBox Silent, volgens de Belgische fabrikant het stilste systeem C op de Europese markt.. “Dit is een vraag gestuurd systeem, met compatibel C02 sensoren. Dat betekent dat je elke sensor op ieder toestel kunt aanmelden. Heel gebruiksvriendelijk,” vertelt Hartveld. Naast de ontwikkelingen in ventilatietechniek ziet DUCO ook meer toekomst in totaalconcepten om woningen met all-electric warmtepomptechniek te voorzien van een complete gasloze installatie. Hiervoor ontwikkelde DUCO het actief wonen concept met de DucoBox Eco: een duurzaam concept waarin warmtepomptechniek gecombineerd wordt met gedegen ventilatie.

Bekijk het assortiment in onze webshop  

 

Tips voor de installateur

Kwaliteit gaat boven prijs

Het kan lonen om naast de prijs ook te kijken naar de kwaliteit van de systemen. Dit kan duurder zijn, maar in installatiegemak en bedieningsgemak levert het op termijn meer op. “Normale WTW-systemen moet je bijvoorbeeld met twee man installeren. Onze systemen zijn zo ingericht, dat deze door één man te installeren zijn. Dat scheelt uiteindelijk ook in kosten,” benadrukt Hartveld.

Bewonerscomfort hoog op de agenda

Hartveld adviseert om ook het bewonerscomfort mee te wegen in je keuze voor een bepaalde installatie. Bijvoorbeeld de gebruikershandleiding die is bijgevoegd of het onderhoudspakket. Betrek eventueel DUCO hierbij om een juiste keuze te maken, zodat je voor de bewoners een goed systeem achterlaat. Want daar draait het uiteindelijk om, vindt Hartveld.