Update mei 2024 - Voor Rensa betekent afvalneutraal dat de totale hoeveelheid materiaal die Rensa toevoegt aan de keten, ook weer hergebruikt of gerecycled wordt. Er wordt maandelijks gemonitord hoeveel verpakkingsmateriaal door RFC wordt toegevoegd in de keten en hoeveel afval er wordt afgevoerd. Rensa is lid van de Taskforce Groothandel binnen het Brancheplan Verpakkingen. Samen met andere groothandels worden er gezamenlijke acties ondernomen om de verpakkingen van leveranciers te verduurzamen.
Bekijk hier de acties voor het verminderen, verduurzamen en hergebruiken van verpakkingen.
Update februari 2024 – in 2023 Heeft Rensa het initiatief genomen om samen met de deelnemende groothandels een taskforce te starten binnen het brancheplan verpakkingen. Het doel van de taskforce is om te onderzoeken wat de gezamenlijke delers zijn binnen et thema. De inventarisatie wordt gebruikt om acties uit te zeten naar producenten en leveranciers ten behoeve van een meer duurzame verpakkingsstroom van de leveranciers naar de groothandel. Er is een gezamenlijke oproep geplaatst voor deelname aan het brancheplan. In 2023 zijn de eerste pilot trajecten gestart en zijn er meerdere gesprekken gevoerd met leveranciers over het samen verduurzamen van de verpakkingsketen onder het mom van, ‘de kraan moet dicht’.
Rensa bouwt aan een goede verpakking- en afval monitor. Vanaf 2021 wordt er data verzameld en de monitor ontwikkeld ter bevordering van de kwaliteit van de data.
Update februari 2023 - In 2021 realiseerden de 4.500 leden van Techniek Nederland een omzet van ongeveer 20 miljard euro. Dit werd gedaan bij woningen, ziekenhuizen, kantoren, tunnels, rioolwaterzuiveringsinstallaties, fabrieken, snelwegen en overal waar maar techniek bij komt kijken. Een grove schatting is dat hiervan voor circa 40 procent aan materialen werd ingekocht. Al deze producten met een totale waarde van ongeveer 8 miljard, van wandcontactdoos tot warmtepomp, van led armatuur tot luchtbehandelingscast, van badkuip tot bliksemafleider, is op een bepaalde manier verpakt.
Circulariteit wint terrein in de installatiebranche. Steeds meer opdrachtgevers - van overheid, commerciële vastgoedeigenaren tot woningcorporaties - vragen of eisen circulaire oplossingen voor hun projecten. Vaak hebben deze circulaire oplossingen betrekking op de installaties zelf. Denk aan een modulair ontwerp, losmaakbaar installeren, refurbished producten en levensduurverlengend onderhoud.
Waarom richten we ons nu dan op de verpakkingen en niet de installaties? Omdat verpakkingen universeel zijn. En het zijn niet alleen de installaties die een milieu-impact hebben. De verpakkingen van deze installaties en haar componenten bestaan uit onder meer plastic, piepschuim, karton, lijm en inkt. Dit legt druk op het gebruik van (fossiele) grondstoffen, resulteert in een grote afvalstroom, veel logistieke bewegingen en daarmee milieu- en financiële kosten. De uitdaging is om deze verpakkingsstroom te reduceren en de verpakkingen zelf te verduurzamen. Daarbij geldt: de niet-gebruikte verpakking is de meest duurzame verpakking. En we willen vanuit de focus op de verpakkingen zeker de opstap maken naar de installaties zelf. Techniek Nederland is initiatiefnemer van het convenant waarbij de een aantal marktpartijen meehelpen met de ontwikkeling er van. De deelnemende koplopers zijn:
• Scheider Electric
• TBI
• Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
• Equans
• Kuijpers
• Wasco
• Technische Unie
• Spie
• Rensa Family Company
De wil is er, maar het ontbrak aan de gemeenschappelijke vraag. Maar zoals zo vaak in de keten van fabrikant, groothandel, installateur en opdrachtgever kan een enkele schakel het ultieme verschil niet maken. De inspanningen van de som der delen levert meer op dan de afzonderlijke inspanningen. Daarom is het zo bijzonder dat een enthousiast team personen vanuit de verschillende schakels de handschoen hebben opgepakt. Want alleen in deze gezamenlijkheid komen we tot slagkracht en hebben de leveranciers des te meer argumenten om te investeren in duurzamere alternatieven.
Samen is een convenant opgesteld dat de komende jaren onszelf hard aan het werk zet. Want dat is het ultieme doel van dit convenant: het stellen van een eenduidige en gedragen vraag richting de leverancier om te veranderen. Maar het blijft niet bij de vraag. We willen juist samen optrekken met de leveranciers in het praktisch realiseren van deze circulaire ambities. Algemener geformuleerd: we willen een omslag in denken en een verandering in handelen. Het normale niet meer normaal vinden, bij onszelf afvragen waarom doen we wat we deden. Continu op zoek naar hoe het slimmer, efficiënter en met meer aandacht voor het milieu kan. Als wij daarmee de hele keten in beweging krijgen en vanuit de verpakkingen uiteindelijk ook doorgaan naar de installaties zelf, dan pas kunnen we zeggen dat we een fundamentele stap op weg naar een circulaire wereld hebben gezet.
Binnen het convenant is er vertegenwoordiging vanuit Rensa als kartrekker voor de pilotgroepen: • Piepschuimreductie in verpakkingen
• • Gebruik QR-codes ipv papieren documentatie in verpakkingen
• • Taskforce groothandels (Rensa, Technische Unie, Oosterberg, Wasco en Rexel)