Update februari 2023 - Om als bedrijf jezelf steeds te blijven verbeteren, kun je niet om innovatie heen. Ook binnen Rensa neemt dit begrip een centrale plaats in. Maar dat doen we niet altijd alleen. Zo werken we sinds 2013 samen met Hosokawa Micron en Wopereis uit Doetinchem onder de naam Innovatiehub Doetinchem. Acel Installaties is als vierde bedrijf bij de Innovatiehub Doetinchem aangesloten in juni 2021.
De Innovatiehub bestaat uit een groep studenten van verschillende studierichtingen en van verschillend opleidingsniveau (MBO, HBO en Universitair). De studenten komen stage lopen of afstuderen bij één van de vier bedrijven op een specifieke opdracht. Ze werken individueel aan hun eigen opdracht maar kunnen ook gezamenlijk groepsopdrachten uitvoeren. Daarbij worden ze ondersteund door de projectmanager van de Innovatiehub Doetinchem en zijn er regelmatig trainingen en bijeenkomsten.
Het doel van deze samenwerking is om de continuïteit van de inspanningen van de studenten te waarborgen en daardoor blijvend met innoverende zaken bezig te zijn. Onze Innovatiehub zorgt hierdoor voor vernieuwing, verjonging en verbinding. Studenten krijgen bovendien letterlijk en figuurlijk de ruimte om tot frisse, creatieve en innovatieve oplossingen te komen.
Sinds de oprichting is de Innovatiehub steeds beter vindbaar voor de collega’s en zijn er op regelmatige basis studenten te vinden op de verschillende afdelingen bij de vier bedrijven die onderdeel zijn. Momenteel, maart 2023, lopen er 26 studenten stage of zijn bezig met hun afstudeeronderzoek bij een van de bedrijven.
Resultaten bij Rensa
Zowel vanuit het HBO en MBO doen studenten een meewerkstage binnen de bedrijven. Tijdens deze stage worden ze ondergedompeld in de werkzaamheden van hun toekomstige beroepenveld. De studenten ondersteunen hun collega’s en krijgen soms de verantwoordelijkheid over hun eigen (deel-)projecten. Naast deze taken voeren sommige studenten ook een kleinschalig onderzoek uit, gericht op het verbeteren of analyseren van problemen die spelen op de afdeling. Een voorbeeld van dit type onderzoek is uitgevoerd op de afdeling Facility. Hier is onderzoek gedaan naar de standaardisatie van meldingen in TOPdesk. Dit heeft een bijdrage geleverd aan het efficiënt functioneren van de afdeling.
Naast de meewerkstages zijn er ook een aantal afstudeeronderzoeken geweest binnen Rensa. Deze studenten werken in principe niet mee met de collega’s maar richten zich met name op een vraagstuk op een afdeling. Een aantal voorbeelden van resultaten van deze afstudeerscripties:
- Duurzaamheid en communicatie (HAN) - Duurzame toekomstbestendigheid (HAN) - Vepakkingen in de keten (HAN) - Optimizing the outbound logistics network - Effectief implementeren van een E-Learning Office 365 - Analyse van generale implementatiemislukkingen voor Self-Service Business Intelligence - Eigen regie op vitaliteit bij Rensa - Doelgroep analyse nieuw product + realisatie nieuwe website - Optimalisatie klantorderproces - Ontwikkeling transport + inzet landelijke transporthubs - Softwarestandaardisatie energiecalculatie – Alternatief voor kartonnen verpakkingen voor kleingoed – Nieuwe leermodules voor medewerkers – Optimaliseren betrouwbare plandata voor betere inrichting transport
De studenten maken tijdens hun stage kennis met de stagiaires van de overige bedrijven binnen de hub, maar delen ook kennis en informatie met de overige hubs zoals Innovatiehub Achterhoek-Liemers (Ubbink Doesburg, Vink Kunststoffen Didam, HSF Duiven en Altop Beek), Innovar (Waterkracht, Contour en Van Raam in Varsseveld) en IIME (Q-concepts Doetinchem). Er worden gezamenlijke onderzoekstrainingen en brainstormsessies georganiseerd en studenten geven feedback op elkaars werk.
Met ondersteuning van de hub wordt geprobeerd om innovatieve ontwikkelingen binnen de bedrijven aan te jagen en aan te vullen met kennis en ideeën van studenten. Samenwerking en kennisdeling zijn een essentiële factoren om deze innovatie te waarborgen.
Meer weten? Ga naar www.innovatiehub.com