Productnieuws

Kies voor de nieuwe standaard: warmtepompen met het koudemiddel R290


Door de uitfasering van synthetische koudemiddelen gaat het gebruik van propaan (R290) in warmtepompen voor woningen de komende jaren nog verder groeien en de nieuwe standaard worden. Dit natuurlijke koudemiddel heeft een aardopwarmingsvermogen (GWP) van 3, dat vele malen lager is dan het GWP van het traditionele f-gas R410A, wat 2088 is. Met een uitgebreid portfolio van propaanwarmtepompen met capaciteiten van 5 kW tot 160 kW is Panasonic meer dan klaar voor deze transitie.

Aquarea L-serie: 5 kW – 9 kW

De vorig jaar geïntroduceerde Aquarea L-serie lucht-water warmtepompen is ontworpen om de eigenschappen van het R290-koudemiddel te maximaliseren. Dat maakt een cv-aanvoertemperatuur tot 75 °C mogelijk, zelfs met een buitentemperatuur van -10 °C. Daardoor is deze warmtepomp een ideale vervanger van de cv-ketel, omdat het systeem de juiste temperatuur voor radiatoren levert en er gebruik kan worden gemaakt van de bestaande leidingen en radiatoren in de woning. Dat maakt verduurzamen zonder ingrijpende aanpassingen of verbouwing mogelijk.

Aquarea M-serie: 9 kW – 16 kW

De nieuwe M-serie is zeer geschikt voor grote twee-onder-één-kappers, vrijstaande woningen en kleine utiliteit en biedt dezelfde voordelen als de L-serie. Daarnaast maakt het gebruik van de gepatenteerde T-CAP-techniek waardoor het een extra pijp-in-pijp wisselaar in de buitenunit heeft. Dat verhoogt de oppervlakte van de verdamper met ongeveer 30 procent. Zo kan de warmtepomp ook bij -25°C nog op de buitenlucht te draaien, waar andere warmtepompen het elektrisch element moeten laten bijspringen. Verder hebben de units een lage ErP-geluidswaarde, minimaal 53 dB(A), die in ‘superstille modus’ nog verder kan worden verlaagd, waardoor er nog meer plaatsingsmogelijkheden zijn.

Cascade Manager: koppelt tot 10 Aquarea’s

Met de Cascade Manager kunnen maximaal tien Aquarea lucht-water warmtepompen slim aan elkaar worden gekoppeld, zodat een gecombineerd vermogen tot 160 kW kan worden geleverd. Na toevoeging van een extra buffer in de installatie kan de manager naast verwarming en tapwater ook koeling voor het gebouw regelen, door het bedienen van driewegkleppen. De Cascade Manager stuurt de warmtepompinstallatie daarbij ofwel weersafhankelijk, ofwel op de waterzijdig gekozen setpointtemperatuur aan.

Bovendien gaat de installatie bij deze Panasonic Aquarea lucht-waterpompen een stuk sneller. Het natuurlijke koudemiddel R290 is namelijk geen f-gas, met alle voordelen van dien. Daarnaast maakt het gebruik van slechts twee leidingen, waardoor het eenvoudig is aan te sluiten.

Bekijk het Aquarea assortiment