De installatiebranche heeft een hectisch en dynamisch jaar achter de rug. Wat worden de trends in 2025? We lichten er 8 voor je uit.
Uitdaging in energietransitie
De relatief lage gasprijs en beslissingen van het kabinet Schoof stuwen op dit moment de cv-ketel-verkoop en remmen de groei van de warmtepomp; de elektrificering van de woningbouw zet niettemin door, ondanks de netcongestie die als een deken boven deze trend hangt. De warmtepomp wordt vaak als veroorzaker genoemd, maar is tegelijkertijd ook een oplossing. Overbelasting van het stroomnet kun je voorkomen door goed rekenwerk aan de voorzijde van de installatie, slimme sturing van de apparaten en het gebruik van opslagmogelijkheden.
Trends in warmtepompen: R290
Door de koudemiddelentransitie stappen fabrikanten de komende jaren massaal over op koudemiddelen met een lage milieubelasting. Propaan (R290) heeft op dit moment de beste papieren. Het grootste deel van deze markt betreft monoblock oplossingen, waarbij het koudemiddelcircuit buiten de woning staat. R290 binnenshuis gaat ook meer toegepast worden, al gelden daar nu nog restricties voor met betrekking tot hoeveelheden en veiligheidsvoorzieningen. R290 is namelijk in hogere mate ontvlambaar dan koudemiddelen R32 en R410a. Overigens mogen bestaande systemen met deze koudemiddelen ook na uitfasering nog gewoon bijgevuld worden. Nieuw is dat het werken met R290 straks ook onder het F-gassen certificaat komt te hangen. Bovendien moeten monteurs straks elke 7 jaar opnieuw gecertificeerd worden.
Lees meer over de opmars van propaan in warmtepompen
Herwaardering van het servicecontract
De toename van warmtepompen betekent ook meer vraag naar onderhoud. Een goed service-aanbod en goed opgeleide onderhoudsmonteurs zijn essentieel. Investeren in dashboards waarmee toestellen op afstand uitgelezen kunnen worden, bespaart onnodige ritjes. Denk ook na waar en hoe je warmtepompen plaatst, om het de onderhoudsmonteur zo makkelijk mogelijk te maken. De krapte op de arbeids- en onderhoudsmarkt plus de CO-certificering voor gasgestookte installaties gaan voor een opleving van het klassieke service-abonnement zorgen. Installateurs die zich toeleggen op deze tak en hun werkprocessen digitaliseren en standaardiseren, gaan zonnige tijden tegemoet.
Beter ventileren
Het gros van de woningen in Nederland wordt nog volgens systeem C (natuurlijke toevoer, mechanische afvoer) óf slechter geventileerd. Een beter geïsoleerde woning is sterker afhankelijk van goede ventilatie om niet ongezond te worden (vocht of schimmelvorming). Vraaggestuurd is het minimale, maar verduurzamen naar balansventilatie het optimum. De markt heeft nu goede renovatieconcepten om ventilatiesystemen op te plussen, en compacte oplossingen voor balansventilatie in renovatie.
Luister hier de Rensa Podcast: Ventilatie Bingo
Meer koelen
Met betere isolatie en steeds warmere zomers stijgt de vraag naar koeling. Steeds meer bestaande woningen hebben airconditioning. Ook met andere warmtepompen of ventilatiesystemen bestaat de optie tot koeling, mits de installatie en het afgiftesysteem geschikt zijn. Bijkomend voordeel van airco: het kan ook ingezet worden als verwarming van individuele ruimten, zoals werkkamer of slaapkamer.
Lees meer over koelen met de warmtepomp
Zelfconsumptie van zonnestroom
Het einde van de salderingsregeling en het beprijzen van teruglevering maken zelfconsumptie van zonnestroom een belangrijke trend. Dat gaan we in de markt van zonnepanelen terug zien in opstellingen op alle windrichtingen, en in lijn met het stroomverbruik. Opslag wordt steeds belangrijker, bijvoorbeeld thermisch in een boiler van de warmtepomp of via thuisbatterijen. Zonder handel op de onbalansmarkt blijft de businesscase echter niet voor elke woning geschikt.
Industrialisering en prefab
Het tekort aan vakmensen, maar zeker ook de opgave in de (gestapelde) woningbouw, leidt tot een grote industrialiseringsslag in de bouw. Nieuwbouwwoningen komen straks uit de fabriek gerold, maar ook binnen de bestaande bouw groeit het aantal concepten voor snelle, seriematige renovatie volgens gestandaardiseerde processen. Prefab gaat op klein en groot niveau een rol spelen. Van voorgemonteerde onderdelen tot complete SKIDS. Montagehandelingen onder geconditioneerde omstandigheden verhogen de bouwsnelheid, vermindert het aantal handelingen op de bouwplaats en verschuiven het accent van ontwerp en uitvoering naar de werkvoorbereiding. Veel installateurs zijn op dit moment bezig met deze trend. Wat opvalt zijn het grote aantal SKIDS voor hybride warmtepompen; die moeten vooral winst opleveren in installatietijd.
Circulariteit en duurzaamheid
De markt wordt door regelgeving gedwongen om te denken in duurzaamheid van materialen. De Milieuprestatie Gebouwen (MPG) geeft de milieuprestatie van een gebouw weer in één enkele score, en die gaat van invloed zijn op keuzes. Ook de totale CO2-uitstoot van de keten zal beoordeeld worden. Het kritisch kijken naar verpakkingen, of investeringen in elektrisch vervoer –zeker wanneer je werkt in binnensteden- zullen op lange termijn beloond worden. Andere vorm van circulair denken is het gebruik van gereviseerde onderdelen, zoals via Inexeon. Deze markt groeit ook elk jaar.